Top

Experts waarschuwen voor streng veganistisch fruitdieet

Omdat ik veel lees over voeding, krijg ik ook vaak suggesties van google om te lezen. Ik kwam net een artikel uit de Margriet tegen genaamd: Experts waarschuwen voor streng veganistisch fruitdieet. Je kan het artikel hier lezen.

Ik ga aan de hand van voorbeelden uitleggen waarom dit een slecht artikel is. Dit zijn echter wel de artikelen die mensen beïnvloeden. Let goed op :).

 

Wat bedoelen ze nou eigenlijk? Dit wordt genoemd in het artikel:

-Louter fruit eten
-Kilo’s bananen, meloenen en andere soorten fruit als ontbijt, lunch én diner – en niets anders dan dat. Nou, vooruit, óók zaden en peulvruchten.
-En sommige fruitariërs zijn zelfs niet happig op groenten.

Oke, dus ze eten fruit, zaden, groente en peulvruchten? En waarom wordt het eigenlijk een streng veganistisch fruit dieet genoemd en niet gewoon een fruit dieet?

Verder wordt er gezegd:

Het Voedingscentrum adviseert om twee porties (200 gram) fruit per dag te eten. Dat zijn dus veel kleinere porties dan de gemiddelde fruitariër eet.

-Dat klopt. Dat is echter geen maximum, maar een minimum. Hou er ook rekening mee dat het advies van het voedingscentrum niet gebaseerd is op wat het gezondste is. Ze houden rekening met wat er in Nederland gegeten wordt en proberen het gezonder te maken door caloriebeperking en het toevoegen van groente en fruit. Daarbij adviseren ze het eten van bewerkte producten en verzadigd vet te verminderden.

Hoewel Simon, Tina en de beweging van het fruitisme zelf erbij zweren dat louter fruit eten helpt bij gewichtsverlies, depressies en chronische ziekten, ontbreekt wetenschappelijk bewijs hiervoor.

– Een dieet dat bestaat uit fruit, zaden, groente en peulvruchten klinkt in mijn oren als onbewerkt plantaardige voeding. Zoals je op mijn site kan lezen en de links waar ik naar verwijs is er wel degelijk bewijs. Er zijn vele onderzoeken die aantonen dat wanneer je meer groente en fruit eet en minder dierlijke en bewerkte producten dat je dan gezonder bent.

Je hebt producten uit elk vak van de Schijf van 5 nodig voor een gezonde evenwichtige voeding.

-Dit is toch allang achterhaald? We hebben geen vlees, vis en zuivel nodig.

Hoogleraar eetgedrag Kees de Graaf van Wageningen Universiteit weet in elk geval zeker dat je niet lang kunt overleven op een fruitdieet, vertelt hij aan het AD. Volgens hem krijg je met louter fruit te weinig eiwitten binnen, waardoor je spiermassa zal afbreken.

-Hoe weet hij dat? Er zijn genoeg fruitariërs die erg gespierd zijn. Hoe kan hij zo zeker zijn?

“Suikers maken niet per se dik,” aldus De Graaf. “Je raakt nu eenmaal snel vol als je een kilo appels eet. Maar je krijgt er niet veel energie van.”

–?? Leg uit?

Gewichtsconsulente Sonja bakker zegt: “Je krijgt geen vitamine B12 binnen en minder calcium dan je nodig hebt. Daarbij eet je constant veel (fruit)suikers. Bedenk wat dat met je suikerspiegel doet!”

-Oke, hoeveel mensen zijn op hun ideale gewicht door Sonja bakker te hebben gevolgd? (sorry, flauw 🙂 )
-Weer vitamine B12. Dat halen wij gewoon uit een potje:). Ja, je kan natuurlijk ook op een indirecte manier je vitamine B12 binnenkrijgen. Namelijk door eerst vitamine B12 aan een dier te geven en vervolgens het dier op te eten. Onderzoek laat keer op keer zien dat het eten van dierlijke producten de kans op chronische ziekten verhoogd.
-Oo, nee! Dit vind ik de ergste! Er is geen een wetenschappelijk artikel dat aantoont dat fruit slecht voor ons is (ik bedoel niet geïsoleerd fruit suiker! Daar gaat het hier ook niet over). Er zijn wel onderzoeken die aantonen dat fruit de kans op suikerziekte verlaagd. Lees hier een artikel over suikerziekte. Hoe het ontstaat en wat je het beste kunt doen om het te genezen.
-Over calcium ga ik binnenkort een artikel publiceren. Nog even geduld 🙂

Even voor de duidelijkheid: ik adviseer geen dieet dat bestaat uit 30 bananen per dag, maar het dieet wat je op deze website kan vinden.

Voor referenties verwijs ik voor nu even naar bovenstaande video.

 

Share
Masira Admiraal