Top

Het echte Pioppi dieet

Leefstijlgeneeskunde / Media berichten  / Het echte Pioppi dieet

Het echte Pioppi dieet

Het Pioppi dieet: een keto-dieet vernoemd naar een koolhydraatrijk vetarm dieet

Het koolhydraatarme/ketogeen dieet is weer razend populair aan het worden. Jaren geleden begon het allemaal met Atkins. Sindsdien wordt het steeds weer in een ander jasje gestoken en krijgt het een andere naam. Dit keer is er iemand zo slim geweest om een koolhydraatarm, vetrijk dieet vol met dierlijke producten te vernoemen naar een koolhydraatrijk, vetarm voornamelijk onbewerkt plantaardig dieet. Ik denk dat de meeste van jullie wel van het Pioppi dieet hebben gehoord? Het boek van ‘het Pioppi dieet’ is op het moment het meest verkochte boek in Nederland! Er wordt verteld dat we ons 3 weken lang vol kunnen stoppen met vet en dierlijke producten en op die manier gezond kunnen worden. Dat is natuurlijk niet waar.

Het echte Pioppi dieet: hoofdzakelijk onbewerkt plantaardig, koolhydraatrijk en vetarm

Pioppi is een van de dorpjes uit de blue zones. In deze gebieden op aarde zijn mensen gezonder en worden ze gemiddeld ouder. In de blue zones wordt voornamelijk onbewerkt plantaardig, koolhydraatrijk en vetarm gegeten. Daarnaast worden er veel peulvruchten gegeten, hebben de inwoners weinig stress, roken ze niet, drinken ze amper alcohol, hebben ze veel sociale contacten en bewegen ze regelmatig.
Dr. Ancel Keys is de dokter die echt bij de Pioppi’s gewoond heeft. Na de tweede wereldoorlog werd een afname gezien in hart- en vaatziekten. Dr. Ancel Keys vroeg zich af of dit mogelijk te maken had met het feit dat er vooral onbewerkt plantaardig werd gegeten in die tijd en ontwikkelde een theorie, genaamd de dieet-hart hypothese. Deze hypothese veronderstelde dat voedselkeuzes invloed hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Eerder was het idee dat hart- en vaatziekten bij de leeftijd hoorde. Met een onderzoeksteam heeft dr. Ancel Keys uiteindelijk 12000 mensen onderzocht en vond dat een toename in verzadigd vet (dit zit in dierlijke producten) de kans op hart- en vaatziekten doet toenemen. Hij was zo gefascineerd door voeding en levensstijl dat hij besloot een huis te kopen in dorpje Pioppi. Hij was de eerste die het Mediterraanse dieet heeft beschreven. Een vetarm, koolhydraatrijk dieet dat rijk is aan groente, fruit, peulvruchten en volkoren granen. Hij raadde mensen aan om dierlijk vet en toegevoegde suikers te vervangen door onbewerkt plantaardige voeding, voornamelijk bonen.

RTL promoot voor de derde keer op rij een dieet vol met dierlijke producten!

Eerder deze maand maakte RTL op een indirecte manier een vegan dieet zwart. Klik hier voor het artikel. Hierin pakte ze o.a. de volgende onderwerpen aan: we hebben producten nodig uit elke vakje van de schaal van 5 (dat is allang achterhaald), we hebben B12 nodig (dat klopt, maar een supplement is prima), in fruit zit suiker dus daar moet je mee oppassen (fruit is echt mega gezond). Vervolgens promoten ze een dieet met spek, eieren en olie om je diabetes om te draaien (klik hier) en nu promoten ze een koolhydraatarm dieet dat vernoemd is naar een volk uit de blue zones (de plekken op de wereld waar mensen het gezondste zijn en het oudste worden). Ik vraag me af waarom dit legaal is in Nederland? Het is niet gezond en niet duurzaam.

In onderstaande video vertellen ze dat ze vooral veel pasta, brood (whole grains) en groente eten. Ze eten dus niet vooral vlees, vis, vette yoghurt en olijfolie! Dat laatste is wel wat aangeraden wordt. En met succes! Zoals ik hierboven ook al aangaf is het boek van dit dieet nu het meest verkochte boek in Nederland!

 

De inwoners van Pioppi weten wel hoe je gezond blijft

Morgen is het zover! De eerst uitzending van ons nieuwe seizoen. Antoinette reist af naar Italië. Het belangrijkste eten om gezond te blijven? De inwoners van Pioppi weten het wel: ‘Groenten!’

Geplaatst door Dokters van Morgen op Maandag 1 oktober 2018

Een ketogeen dieet vernoemen naar mensen die gezond zijn maakt het dieet niet gezond!

Koolhydraatarme/ketogene diëten krijgen steeds een andere naam, maar het komt op hetzelfde neer. Er zit altijd veel verzadigd vet in. Daarnaast bevat het  veel dierlijk eiwit en olie. Volgens de wetenschap is dat allemaal niet bevorderlijk voor onze gezondheid.

De bovenstaande nieuwsberichten worden steeds massaal gedeeld en geliked. Maar waarom?

Mensen vinden het interessant om te weten dat ze met hun voeding hun gezondheid kunnen verbeteren. En als dat ook nog betekent dat dit in 3 weken kan en dat je lekker veel vlees en vet kunt eten, zien veel mensen dit wel zitten. Mensen horen nu eenmaal graag goede dingen over slechte gewoontes.

Toch heb ik goed nieuws! Je kan wel degelijk je gezondheid verbeteren met de juiste levensstijlinterventies waar voeding een groot gedeelte van uitmaakt. Dit kan helaas niet in 3 weken. Het is ‘a way of life’. Onbewerkt plantaardige voeding kan echter super lekker zijn. Er zijn ook steeds meer artsen in Nederland die geïnteresseerd zijn in levensstijl. In Amerika zijn er al vele artsen die onbewerkt plantaardige voeding aanraden. Er is zelfs een kliniek opgericht! En in Californië is het tegenwoordig verplicht om in het ziekenhuis ook een onbewerkt plantaardige maaltijd aan te bieden!

Klik hier voor de gratis 33-dagen challenge.

Voeding als medicijn: een goed idee!

Voeding en levensstijl kunnen wel degelijk als medicijn gebruikt worden. Ik denk dat het wel belangrijk is dat het dan ook zo behandeld wordt. Voordat een medicijn op de markt komt, moet er eerst bewezen worden dat het meer goed doet dan kwaad. Het moet bewezen veilig zijn! Helaas geldt dit niet voor voeding. Dat vind ik gek. Voeding kan ook nare bijwerkingen hebben en zelfs leiden tot de dood. Artsen raden tegenwoordig ook een keto-dieet aan. Dit is echter niet bewezen veilig. Klik hier voor meer info.

Daarnaast is er recent een studie gepubliceerd die een mediterraans dieet (=low fat, high carb) vergeleek met een koolhydraatarm dieet (zoals het ‘Pioppi dieet’ dat nu populair is). Beide groepen hadden hetzelfde gewichtsverlies. De groep die het koolhydraatarme dieet volgde, had na een jaar echter een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diegene die een mediterraans dieet volgden hadden een verlaagde kans.1 Ik snap dat het fijn is er beter uit te zien en minder te wegen, maar dat kan ook op een gezonde en duurzame manier.

In de bovengenoemde studie bestaat het mediterraanse dieet uit maar 10-15% vet. Als we uitgaan van 2000 kcal per dag dan komt dat neer op maar 25 tot 37,5 gram vet per dag. Dat betekent zeker geen vette yoghurt en veel olijfolie. Wanneer je namelijk een bakje volle Griekse yoghurt eet, zit je al aan deze hoeveelheid!

Artsen en zelfs academische ziekenhuizen raden nu een keto-dieet aan!

De organisatie ‘je leefstijl als medicijn’ promoot ook ‘het Pioppi dieet’. Op de pagina (klik hier) waar ze het over het Pioppi dieet hebben, gaat het ook over de blue zones. Iedere zorgprofessional die zegt verstand te hebben van voeding moet toch weten dat er in de blue zones voornamelijk onbewerkt plantaardig en vetarm wordt gegeten?! Op deze pagina lijkt het net alsof ze zeggen dat mensen in de blue zones gezond zijn omdat ze veel vet en dierlijke producten eten.

Artsen in academische ziekenhuizen raden nu ook dit dieet aan diabetes (suikerziekte) patiënten. Er zijn ruim een miljoen mensen in Nederland met suikerziekte. Er wordt alleen naar de korte termijn resultaten gekeken. Mensen vallen af en gebruiken minder medicijnen. Dit laatste wordt veroorzaakt doordat wanneer je geen suiker eet je natuurlijk ook geen insuline nodig hebt om het in de cellen te krijgen. Er wordt echter niet bijgehouden hoeveel mensen nierstenen krijgen, hartaanvallen, beroertes, nierfalen, kanker, botbreuken etc. Hierdoor gaat het ook niet opvallen wanneer het uiteindelijk neerkomt op meer gevallen. Er wordt dan gewoon gezegd dat het bij de leeftijd of ziekte hoort. Lees hier een volledig artikel over hart- en vaatziekten en voeding/diabetes/waarom je beter niet je suikerziekte kan ‘behandelen’ met een ketogeen dieet. Zoals ik al eerder aangaf: normaal moeten artsen werken met bewezen veilige methodes. Waarom nu het over voeding gaat geldt deze regel niet? Arts en leefstijl en student en voeding (een medische studenten organisatie) hebben beide toegegeven dat hun advies niet gebaseerd is op het beste resultaat uit wetenschappelijk onderzoek. Zij verzorgen deels het onderwijs over voeding op de medische universiteiten.

Mijn advies is dus: wacht niet tot de dokter je wat aanraadt. Je weet nu dat hun advies in veel gevallen niet gebaseerd is op de beste resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Waar het dan wel op gebaseerd is kon student en voeding mij geen antwoord op geven.

We leven in een tijd waarin het belangrijk is dat we minder dierlijke producten gaan eten

Ik denk dat de meeste mensen wel weten dat we in een tijd leven waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Het eten van meer vlees is niet duurzaam. In het onderstaande filmpje kan je zien dat het dieet ervoor zorgt dat mensen nog meer vlees en vis gaan eten in plaats van minder. Het gaat echt niet over een volgende generatie. Onze generatie gaat hier de gevolgen al van zien. Als we doorgaan op deze manier is het regenwoud over 30 jaar weg, de oceanen zijn over 20 jaar leeg en nog veel sneller dan dat raken de bronnen op. Op 14 april waren we dit jaar al door onze natuurlijke hulpbronnen heen!

 

Wil je net zo gezond leven als de Pioppi’s? Dan moet je ook eten wat zij eten

Wil je net zo gezond leven als de Pioppi’s? Dan is het belangrijk dat je ook eet wat zij eten. Dit is een dieet rijk aan koolhydraten uit onbewerkt plantaardige voeding. Daarnaast is het belangrijk niet te roken, veel te bewegen, stress te vermijden en te zorgen dat je lekker in je vel zit en voldoende zonlicht krijgt.

Klik hier voor de gratis 33-dagen challenge en begin vandaag nog aan een gezonder en duurzamer leven!

Deel dit bericht om te voorkomen dat mensen meer dierlijke producten gaan eten vanwege valse beloftes.

Gelukkig hebben we tegenwoordig internet. Het is dus mogelijk dat dit soort berichten veel mensen kunnen bereiken. Zoals ik al aangaf zijn er bijna een miljoen mensen met suikerziekte in Nederland. Daarbij wilt een groot deel van de Nederlanders gewicht verliezen. Wil je voorkomen dat zij met z’n allen een ketogeen dieet gaan volgen en hierdoor meer vlees en vis te gaan eten omdat ze denken dat dit gezond is? Deel en like dit bericht dan en plaats een reactie onder het bericht.

Referenties

1. Fleming RM, Fleming MR, Harrington GM, Ayoob KT, Grotto DW, McKusick A. Long-term health effects of the three major diets under self-management with advice, yields high adherence and equal weight loss, but very different long-term cardiovascular health effects as measured by myocardial perfusion imaging and specific markers of inflammatory coronary artery disease. Clin Cardiol. 2018 Sep 27. doi: 10.1002/clc.23047

Plantaardig dieet. Onbewerkt plantaardige voeding/whole food plant based dieet
Masira Admiraal