Top

Succesverhalen hart- en vaatziekten

Leefstijlgeneeskunde / Succesverhalen hart- en vaatziekten
Rik van Mill: van bijna de trap niet meer op kunnen naar het lopen van een halve marathon op 70-jarige leeftijd!
Ik ben een bijna gepensioneerde tandarts van 69 jaar oud en mijn hele leven sport- en gezondheidsfanaat.
Vanaf mijn jeugd geroeid, gefietst en hardgelopen.
Marathon van Utrecht, marathon van Amsterdam, marathon van New York drri maal. Op de fiets Luik- Bastenaken -Luik, de Marmotte drie maal etc. etc.
Met gezond eten dacht ik gezond oud te worden. Echte boter van de biologische winkel, scharreleieren, zalm, paling en tonijn want vette vis is zo goed. Eerste persing olijfolie over de sla en bakken en braden in kokosolie. Eens in de maand een biefstukje voor het ijzer natuurlijk en afkomstig van de biologische landbouw.
In 2010 als 60 jarige reed ik mijn laatste Marmotte. Dat is een Cyclosportive voor amateurs over 4 cols van de eerste categorie in de Franse Alpen.
In de maanden daarna merkte ik een snelle achteruitgang van mijn prestatievermogen.
De Marmotte was in Juli en in October kon ik mijn vrouw niet meer bijhouden op een simpel rondje van 15 kilometer. Bij de visboer, gezond toch, werd ik beroerd en ben buiten op een stoepje gaan zitten. Benauwd, druk op de borst, licht in mijn hoofd en klam zweet.
Iedere arts weet: groot verdacht op een hartinfarct.
In de maanden erna kwam ik op het spoor van dr John McDougall omdat ik op zoek was naar een oplossing voor mijn ook aanwezige en steeds erger wordende darmklachten. Een Youtube filmje van McDougall over melk en melkproducten maakte mij duidelijk dat mijn klachten waarschijnlijk een lactose intolerantie was.
Gestopt met melk en kaas ( biologisch natuurlijk ) en dat was het einde van de darmklachten.
Inmiddels kon ik thuis de trap niet meer op zonder halverwege te pauzeren.
Het duurde nog enige maanden voor ik me verder verdiepte in wat McDougall te vertellen had (hij adviseert een vetarm onbewerkt plantaardige voeding, net zoals ik op deze website).
Maar een verhaal van hem over de reversibiliteit van atherosclerose was de aanleiding dat ik zijn boek de Starch Solution  ging lezen.
Dat deed het hem. Cold turky alle dierlijke producten de deur uit gedaan samen met alle oliën en vetten.
Binnen een half jaar was ik 6 kilo lichter en liep ik weer een halve marathon.
Tien jaar geleden kreeg mijn vrouw borstkanker.
Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat dat niet gebeurd zou zijn als we eerder op deze voedingswijze waren overgestapt.
Gelukkig gaat alles met haar ook goed en is ze ontslagen van alle controles. Laatst kregen we nog een oproep voor een borstkanker onderzoek naar dat laten we lekker lopen.
Ik ben inmiddels weer aan het trainen voor de volgende halve marathon. De hele wordt me te gortig ik ben ook bijna 70 nu😎.

Hart en vaatziekten artikel

Klik hier voor een artikel over hart- en vaatziekten. En hier voor de 33-dagen challenge.