Top

Het eliminatie dieet

Leefstijlgeneeskunde / Het eliminatie dieet
Het eliminatie dieet

Vertaling van het artikel van dr. Mcdougall:

John Smith schrijft: “Ik heb constant pijn in mijn hoofd, mijn lichaam tintelt overal, mijn maag rammelt constant, de derde teen van mijn linker voet klopt ’s nachts – ik heb alle pijnstillers en antidepressiva geprobeerd die mijn arts heeft voorgeschreven. Help! Ik ben vegetariër geweest zonder resultaat. Kent u een dieet dat mijn problemen zou kunnen oplossen? “

Het antwoord is: waarschijnlijk. Ik ben altijd verbaasd over de krachtige invloed die voeding heeft op de gezondheid – zelfs met problemen die aan de oppervlakte niet lijken te komen door wat men eet. Maar dit zou me niet moeten verbazen, omdat ons voedsel het meest voorkomende, intieme en veelzijdige contact is dat we hebben met onze omgeving. We  hebben meer interactie met de componenten uit ons voedsel dan met lucht of water, en natuurlijk zijn stoffen die in voedsel worden gevonden complexer dan de stoffen in lucht of water.

Ik weet hoe John Smith en anderen die verlichting van hun klachten zoeken, kunnen uitvinden of een verandering in het dieet hen zal helpen en dat is door het meest therapeutische van alle diëten te proberen – het eliminatiedieet. Dit is de laatste stap bij het zoeken naar een voedingsoorzaak voor gezondheidsproblemen en wordt niet aanbevolen voor de gemiddelde persoon die een oplossing zoekt voor obesitas, een hoog cholesterol en algemene vermoeidheid. De standaard aanpak van een vetarm, onbewerkt veganistisch dieet en lichaamsbeweging lost de problemen voor de meeste mensen op. Het “eliminatiedieet” is voor die mensen die wanhopig zijn en NU beter willen worden – en die al het andere geprobeerd hebben.

Het eliminatiedieet is oorspronkelijk ontworpen voor mensen met allergische problemen, die niet weten waar ze allergisch voor zijn. De ultieme en beste test voor het identificeren van een stof waarvan wordt vermoed dat deze een allergie veroorzaakt, is het verwijderen van de substantie (of het nu een voedsel is, of een stuifmeel, of een chemische verbinding), en vervolgens te kijken of de symptomen verdwijnen en de gezondheid van de persoon verbetert. Bevestiging van de diagnose wordt gedaan door de aanstootgevende stof weer aan het dieet toe te voegen en te observeren of de ziekte terugkeert.

Tijdens het eliminatiedieet eet je voedingsmiddelen die  het minst waarschijnlijk een bijwerking zullen geven, inclusief allergische reacties. Wanneer je met dit dieet begint, wacht dan ongeveer een week voordat je voedingsmiddelen begint toe te voegen. Tegen het einde van deze week, als het probleem inderdaad te wijten was aan voedsel, ben je bevrijd van je problemen, met andere woorden ‘genezen’. Hierdoor heb je gevonden wat je kunt doen om je symptomen te verlichten.

Tijdens de eliminatieperiode moeten alle voedingsmiddelen grondig worden gekookt, omdat koken de eiwitten verandert, waardoor ze minder snel een negatieve reactie uitlokken.

Wat je kunt eten tijdens een eliminatie dieet

Voeding met zetmeel (alles gekookt):

bruine rijst

zoete aardappelen

winter squash

taro (of poi)

tapioca

rijstmeel

gepofte rijst

De meeste groene en gele groenten (allemaal gekookt), waaronder:

bieten

snijbiet

zomer squash

artisjokken

selderij

snijbonen

asperge

spinazie

sla

Vermijd uien, groene peper, komkommers en radijs; ze kunnen maagklachten veroorzaken.

Fruit (alles gekookt)

Vermijd alle citrusvruchten, waaronder sinaasappels, grapefruits, mandarijnen, citroenen, limoenen, enz. Vermijd ook aardbeien, appels en tomaten.

perziken

veenbessen

abrikozen

papaja

pruimen

gedroogde pruimen

kersen

Specerijen:

Alleen zout is toegestaan ​​(indien niet beperkt om andere gezondheidsredenen). Dit betekent geen saladedressings, mosterd, citroensap, azijn, peper of andere specerijen.

Dranken:

water (bruisend water is oke)

Na een week zouden je door voedsel veroorzaakte problemen beëindigd moeten zijn en zou je je goed moeten voelen. Als dit het geval is, kun je beginnen met het toevoegen van ander voedsel aan je dieet, maar slechts één per keer, om te bepalen of een van deze onaangename reacties veroorzaakt. Voor testdoeleinden moet elk “nieuw” voedsel drie keer per dag gedurende twee dagen in grote hoeveelheden worden gegeten. Als het voedsel geen reactie veroorzaakt, kun je concluderen dat het geen problemen geeft. De meeste reacties vinden plaats binnen een paar uur, maar sommige verschijnen mogelijk pas na enkele dagen. Elk voedsel moet individueel worden getest; introduceer niet twee nieuwe voedingsmiddelen tegelijk. Wanneer je een reactie op een specifiek voedingsmiddel hebt, moet je vier tot zeven dagen wachten voordat je het volgende voedingsmiddel test. Dit interval geeft je de tijd die je nodig hebt om je systeem te ontdoen van de allergie-veroorzakende voeding.

Je kunt beginnen met het onbewerkte plantaardige dieet zoals beschreven op deze website en noten en chocola elimineren, zodat je de zes van de belangrijkste oorzaken van voedselallergieën elimineert: zuivelproducten, eieren, chocolade, noten, schaaldieren en vis. Als je problemen aanhouden, kun je het beste ook tarwe, maïs, citrusvruchten, tomaten en aardbeien elimieren – de meest voorkomende oorzaken van ongewenste reacties van voedingsmiddelen in het plantenrijk. Heb je dan nog steeds klachten? Begin dan met het eliminatie dieet zoals hierboven beschreven wordt.

Een dieetbenadering is de veiligste, meest verstandige, minst dure en meest effectieve stap die je kunt zetten voor het testen en voor de behandeling van gezondheidsproblemen die ooit een mysterie voor jou en jouw arts schenen te zijn. Als dit is wat je nodig hebt, zullen je inspanningen je niet teleurstellen.