Top

Over mij

In 2015 heb ik mijn artsendiploma behaald. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in voeding. Ik had al regelmatig vernomen dat bepaalde ‘chronische ziekten’ genezen waren met voeding. Ik dacht dat ik daar als arts niks vanaf wist omdat dit niet evidence based is, maar dat het alleen om een paar case reports zou gaan.

Dit veranderde toen ik, door mijn interesse in voeding, het boek ‘the China Study’ tegen kwam. Er is wel wetenschappelijk bewijs! In dit boek wordt ook verwezen naar artikelen met informatie die wij gebruiken tijdens de opleiding en dan kan je heel goed zien dat er vaak beter bewijs of effect is als je je dieet verandert. Vervolgens heb ik de documentaire ‘What the health’ gekeken op youtube. Hierin zag ik dokters spreken en in beeld verschijnt dan de naam en beroep van de betreffende spreker. Daar zag ik dat er in Amerika nutritionists M.D.’s zijn. Dit wil zeggen: artsen (M.D. staat voor medical doctor) die gespecialiseerd zijn in diëtiek. Bestaat dat! Dacht ik. Ja, in Amerika wel, maar in Nederland helaas (nog) niet. Ik denk dat dit belangrijk is. Elke arts heeft een goede basiskennis van ziektebeelden.  Daarnaast zijn wij wetenschappelijk opgeleid en hebben we om deze reden ervaring in het lezen van wetenschappelijk onderzoek.

Ik ben me verder gaan verdiepen in de literatuur en wil deze informatie graag voor iedereen beschikbaar maken, zodat mensen de kans krijgen zo gezond en fit mogelijk te leven.

Ik weet nu hoeveel gezonder mensen kunnen leven door middel van levensstijlinterventies, waar dit dieet een groot aandeel in heeft en ik vind dat iedereen recht heeft om dit te weten. Sommige mensen hebben misschien geen zin om dingen in hun leven te veranderen en nemen liever een pilletje. Ik denk echter dat er velen zijn die dit graag zouden willen doen als ze weten hoe en wat het op kan leveren. Als voorbeeld denk ik als eerste aan mijn opa. Mijn opa had suikerziekte en mede hierdoor had hij meerdere gezondheidsproblemen waaronder hartproblemen en multivasculaire dementie. Er zijn weinig mensen die zich zo netjes aan een dieet kunnen houden als mijn opa kon. Hij lette altijd erg netjes op zijn voeding en at nooit te veel. Helaas heeft nooit iemand hem vertelt wat gezonde voeding is. Zijn dieet zag er daarom ongeveer zo uit: een cracker met kaas als ontbijt. Tussen de middag: groente, vlees en aardappels met jus en als toetje yoghurt of rijstepap. En in de avond: een brood maaltijd met kaas en vleeswaar. Een dieet vol met transvet en verzadigd vet! Beide verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Met de informatie die ik nu weet, vraag ik me af hoe mijn opa zou hebben geleefd als hij een ‘whole food, plant based’ dieet zou hebben gevolgd.