Top
Astrid: een normaal leven leiden ondanks Idiopathische Pulmonale Arteriele Hypertensie door gezonde voeding

Een normaal leven leiden met Idiopathische Pulmonale Arteriele Hypertensie door gezonde voeding

Het begon allemaal toen ik 15 jaar was. Ik raakte meer buiten adem tijdens het fietsen naar school en tijdens het sporten . Ik besteedde er niet veel aandacht gaan, zelfs in mijn studententijd werd mijn conditie slechter. Nog steeds gingen er geen alarmbellen rinkelen, en dat terwijl ik verpleegkunde studeerde. Op een gegeven moment kon ik niet meer lopen omdat ik zo kortademig was en palpitaties had. Ik werd op de SEH gediagnosticeerd met Idiopathische Pulmonale Arteriele Hypertensie (hoge bloeddruk in de longen zonder oorzaak), en had daardoor ernstig hartfalen, NYHA 4. IPAH is een ernstige progressieve ongeneeslijke aandoening waardoor ik een paar weken in het ziekenhuis gelegen heb, waaronder de eerste weken op de IC. Ik kreeg veel medicijnen mee waaronder 1 intraveneuze pomp die ik 24/7 moest hebben en direct een vaatverwijdend middel in mijn hart en dus ook longen pompte. Dit voor de rest van mijn leven, voor altijd aan een lijntje… Toen ik weer thuiskwam uit het ziekenhuis kwam ik de documentaire Forks over Knives tegen op Netflix. Wauw! Wat een bijzondere documentaire over de effecten van het eten van planten op je gezondheid. Ik raakte enthousiast en begon boeken te kopen van Dr. Michael Greger en Dr. Caldwell Esselstyn Jr. Steeds meer kreeg ik de bevestiging dat het veranderen van mijn dieet mij zou kunnen helpen in de strijd tegen deze ziekte. Zo kwam ik op pubmed een paar studies tegen over IPAH in relatie tot overactieve afweercellen en VIT C deficiëntie. Ik was om, Ik wilde hieraan beginnen! Ik moest wat veranderen, anders zou ik het mijzelf nooit vergeven. Ik wil mijzelf in de spiegel kunnen aankijken en zeggen, Ik heb er zelf alles aan gedaan om de ziekte positief te kunnen beïnvloeden. Ik was een paar jaar voor mijn diagnose al gestopt met vlees eten waardoor de overstap naar een ‘whole food plantbased diet’ makkelijker ging. Ik at alles vers en bijna geen bewerkt voedsel meer. Mijn koelkast leek op die van een groenteboer. Heel incidenteel zondigde ik wel eens, dan nam ik bijv. Een klein stukje zalm. Als ik echt de fout in ging door bewerkt voedsel te eten zoals pizza, merkte ik dat mijn hart het moeilijk had en ik weer moeilijker de trap op kwam. Toendertijd kwam ik iedere 3 maanden terug bij mijn specialisten. De eerste checkup na mijn diagnose was wonderbaarlijk. Mijn drukken waren gehalveerd en mijn hart was weer in vrij goede staat. Ik merkte dit ook; ik kon weer met de hond wandelen, stukken fietsen en werken. Na 1 jaar waren mijn drukken bijna genormaliseerd. Uiteraard zullen de medicijnen een grote invloed gehad hebben op deze resultaten maar mijn voeding zeker ook! Het is nl. uitzonderlijk dat de ziekte zo reversibel is. Bij andere patiënten blijven de drukken hoog, het is immers een progressieve ziekte. Inmiddels was ik mijzelf mentaal en fysiek aan het voorbereiden om van de intraveneuze pomp af te komen, iets waar mijn specialisten sceptisch over waren. Op de een of andere manier kreeg ik mijn specialisten toch zo ver en was ik de eerste in Nederland die er in 2017 vanaf gekomen is. De voorwaarde was om het intraveneuze medicijn te wisselen voor een tablet. Dit maakte mij niet uit, zolang ik maar van de pomp verlost was! Nu 4 jaar later gaat het steeds heel erg goed met mij. Ik eet nog steeds voor 90-95% een whole food plant based diet. Ik werk fulltime, sport 3 x per week en voel mij een gezonde jonge vrouw! Wellicht kom ik in de toekomst wel van meer medicijnen af. Dat zou geweldig zijn maar mijn doel is om zo lang mogelijk goed te voelen zoals ik mij nu voel. Wat ik mensen zou willen meegeven is dat ze gaan nadenken over hun gezondheid en welk invloed voeding daarop heeft. We krijgen maar een lichaam, wees er zuinig op. Er gaat niks boven optimale gezondheid!
Je kan Astrid volgen op instagram: @healthbyassie.

Het onbewerkt plantaardig dieet

Klik hier voor een volledige beschrijving van het onbewerkt plantaardig dieet. En hier voor de 33-dagen challenge.