Top

Leefstijlgeneeskunde anno nu: gezonde leefstijl en duurzaamheid

We leven in een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Zonder de juiste omstandigheden kunnen we niet leven. Als we zo doorgaan is het gehele regenwoud over 30 jaar weg en de oceanen zijn over 20 jaar helemaal leeg. Het eerste komt grotendeels doordat de meeste mensen nog steeds vlees eten. In leefstijlgeneeskunde zou duurzaamheid daarom ook belangrijk moeten zijn. Zonder het regenwoud en vissen in de oceaan kan niemand gezond leven en mogelijk is leven voor ons op aarde dan helemaal niet meer mogelijk. Het goede nieuws is: uit onderzoek blijkt dat gezonde voeding ook duurzaam is! Vlees en vis en andere dierlijke producten blijken helemaal geen gezondheidsvoordelen te hebben. Uit veel onderzoek blijkt zelfs dat het vaak schadelijk is.

Gezonde voeding: onbewerkt plantaardige voeding/whole food plant based

Deze site gaat over een gezonde leefstijl en de invloed van leefstijlinterventies op onze gezondheid. Gezonde voeding wordt het meest besproken. De andere leefstijlinterventies zijn echter ook erg belangrijk (bewegen, stoppen met roken, stress vermijden etc.) Ik raad een onbewerkt plantaardig dieet aan. Uit onderzoek blijkt dat dit vele gezondheidsvoordelen heeft. Daarnaast is het goed voor de wereld, de medemens en de dieren. Met onbewerkt plantaardige voeding bedoel ik een dieet vol met groenten, peulvruchten en fruit. Dit eetpatroon sluit bewerkte producten uit. Om deze reden wordt dit eetpatroon ook wel een onbewerkt plantaardig dieet of een whole food plant based dieet genoemd. Lees hieronder wat de voordelen zijn. Begin vandaag nog! Klik hier voor de 33-dagen challenge.

Word en blijf fit!

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de chronische ziektes voorkomen kunnen worden door een onbewerkt plantaardig dieet/whole food, plant based oftewel een gezond vegan eetpatroon.

Het is in veel gevallen niet nodig de laatste 20 jaar van je leven te lijden. Lees de artikelen met referenties van wetenschappelijke artikelen op deze site. Ik ben begonnen met een artikel over hart- en vaatziekten, aangezien er in Nederland 1,5 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten lijden. Hou mijn Facebookpagina in de gaten om de nieuwste artikelen te lezen.

Het maken van dierlijke producten kost enorme hoeveelheden water, land en voer en zorgt daarnaast ook nog voor vervuilende afvalproducten zoals mest. Dit alles bij elkaar heeft een enorme impact op het milieu.

Daarbij als gezonde vegan eet je geen bewerkte producten en om deze reden geen olie. Voor palmolie wordt heel veel regenwoud gekapt. Daarnaast is er veel CO2 uitstoot door de bosbranden.

Kijk de documentaires.

Wanneer jij de oceaan niet leeg eet en de wereld minder vervuilt is dat natuurlijk fijn voor iedereen!

Maar er is meer…..Toen ik in Sumatra was, was er net een bosbrand geweest om een stuk land klaar te maken voor palmolie. Je hoort van alles over de dieren, maar ook de mensen daar komen hierdoor in problemen. Van een aantal boeren waren de ananasplanten ook in rook op gegaan. Dat was alles wat ze hadden. Geld om nieuwe zaadjes te kopen hadden ze niet.

Wil je nog wat extra doen? Koop dan fairtrade producten.

In onderstaande documentaire kan je zien wat de gevolgen zijn als wij alles maar zo goedkoop mogelijk willen hebben. De documentaire gaat over veel meer dan dat en ik weet niet meer of het in volume 1, 2 of 3 voorkomt. Ze zijn echter alle drie super mooi en de moeite waard om te kijken!

Jij een gezonder lichaam en schoon geweten, zij een beter leven.

De meeste dieren die dag in dag uit vlees en zuivel voor ons produceren leven in een ware hel op aarde. Biologisch eten lost niet alles op.

  • Op biologische boerderijen produceren de melkkoeien bijna net zo veel als in de reguliere vee-industrie. Om de productie hoog te houden, moeten ook biologische melkkoeien elk jaar een kalf krijgen en het al heel snel afstaan. De vrouwelijke kalfjes worden vaak zelf melkkoe, de stiertjes gaan naar de slacht voor kalfsvlees.
  • Ook wanneer biologische leghennen uit het ei komen, worden de haantjes meteen vergast of versnipperd.
  • Om overbevissing te voorkomen en de impact op natuur en milieu te verkleinen bestaan er keurmerken voor zowel wilde vis als voor kweekvis. Helaas zeggen de gangbare keurmerken weinig over het welzijn van de vissen.

Dat vissen pijn, stress en angst voelen heeft de wetenschap al lang bewezen. Ook zijn er goede methoden uitgevonden om vissen vóór de slacht te verdoven. Toch is het welzijn voor vissen nog altijd niet verbeterd. Veel vissen worden levend verwerkt: ze worden opengesneden om de organen te verwijderen. Daarna zijn ze meestal nog niet dood, maar stikken ze of sterven ze langzaam door onderkoeling bij het invriezen. De hele doodstrijd kan uren duren.1

Waarom is het vermijden van dierlijke producten niet genoeg?

 Wanneer je alleen dierlijke producten vermijdt en je eet verder alles, zit er vaak olie in het dieet. We kennen allemaal de vreselijke verhalen van de palmolie-industrie en de orang-oetan die bijna uitsterft.

Palmolie zit in heel veel producten, zoals in vele soorten chips, koekjes, cakes, nutella, plantaardige margarine etc.

Wanneer je het dieet van deze site volgt eet je geen olie.

Referenties

1.www.wakkerdier.nl

Ik hoor vaak dat mensen denken dat onbewerkt plantaardige voeding duur is. Het goede nieuws is dat bonen en linzen toch echt goedkoper zijn dan kaas en vlees! Je kan het natuurlijk zo gek maken als je wilt, maar in het algemeen is gezond vegan goedkoper dan het standaard Nederlandse dieet.