Top

Suikerziekte voorkomen of genezen met gezond eten

Leefstijlgeneeskunde / Suikerziekte voorkomen of genezen met gezond eten
Suikerziekte/diabetes voorkomen of genezen met gezond eten

Suikerziekte (diabetes) voorkomen, genezen of de gevolgen voorkomen met gezond eten

 

Wat is diabetes (suikerziekte)?

Cellen gebruiken suiker in de vorm van glucose om energie van te maken. Glucose komt in het bloed nadat wij koolhydraten hebben gegeten. Deze koolhydraten worden door het lichaam afgebroken in glucose. Er zijn verschillende soorten koolhydraten, maar daarover later meer. Glucose kan door de hersencellen gewoon worden opgenomen, maar andere cellen hebben hier insuline voor nodig. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier (pancreas). Wanneer de hoeveelheid glucose in het bloed omhoog gaat, maakt de alvleesklier insuline aan. Insuline zorgt er vervolgens voor dat glucose wordt opgenomen in de cel. De hoeveelheid suiker in het bloed gaat weer omlaag en het glucose kan de cellen van energie voorzien. Met deze energie kunnen de cellen de functies uitvoeren waarvoor zij gemaakt zijn. Suiker speelt dus een erg belangrijke rol in het lichaam.

Mensen die diabetes (suikerziekte) hebben kunnen de suiker uit het bloed niet meer de cellen in krijgen. Dit kan twee redenen hebben. De eerste reden is dat er geen of niet voldoende insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier. We spreken dan van diabetes type 1. Wanneer de cellen ondanks aanwezige insuline de suiker niet meer op kunnen nemen, spreken we van diabetes type 2. In het laatste geval zijn de cellen ongevoelig geworden voor insuline. We noemen dit insulineresistentie.  De mate van insulineresistentie is ook belangrijk bij diabetes type 1 (DM1) patiënten. Uit onderzoek blijkt dat DM1 patiënten met de hoogste insulineresistentie het hoogste risico hebben op hart- en vaatziekten. Dit is zelfs zo belangrijk dat het meer zegt over het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten dan welke andere risicofactor dan ook.

 

Waarom is suikerziekte een probleem?

Suikerziekte is in de acute fase een probleem omdat het een diabetische keto-acidose kan veroorzaken. Het suiker in het bloed wordt dan heel hoog, maar er is geen suiker meer in de cellen om energie van te maken. De diabetische keto-acidose kan dodelijk aflopen. Hoe dit precies werkt is een technisch verhaal die ik hier niet ga bespreken. Wanneer er tijdig wordt ontdekt dat iemand diabetes heeft (dat is meestal het geval in Nederland) kan er insuline worden gegeven. Daarbij is het zo dat wanneer iemand teveel insuline spuit er hierdoor een te laag glucose in het bloed kan ontstaan. Dit is een erg gevaarlijke situatie. Let daarom wanneer je met dit dieet begint goed op! Je hebt hoogstwaarschijnlijk minder insuline nodig.

Waar iedereen echt bang voor is en wat diabetes zo’n vervelende ziekte maakt, zijn echter de gevolgen op lange termijn. Suikerpatiënten hebben regelmatig hart- en vaatziekten. Hierdoor kunnen zij ook blind worden, krijgen zij vieze wonden, moet soms een ledemaat worden geamputeerd en gaat de nierfunctie achteruit. Daarnaast worden ook de zenuwen aangetast en kan een pijnlijke diabetische neuropathie ontstaan. Dit wil je uiteraard voorkomen! Hoe je dit kunt voorkomen met gezond eten ga ik hieronder uitleggen. Wil je aan de 33-dagen challenge beginnen klik dan hier. Het voedingsadvies op de site is gratis.

Steeds meer mensen in Nederland krijgen suikerziekte. Het is een groot probleem die voorkomen kan worden door een gezond dieet.

 

Hoe ontstaat suikerziekte?

Diabetes type 1 (DM1) is een auto-immuun ziekte. Dit betekent dat het lichaam het eigen lichaam aanvalt. In het geval van DM1 wordt de alvleesklier aangevallen. Hierdoor kan hij geen insuline meer produceren. Deze patiënten hebben levenslang insuline nodig. Dit kan niet genezen. Wel kan je er met gezonde voeding voor zorgen dat je geen of in ieder geval veel minder vaatschade krijgt.

Diabetes type 2 (DM2) ook wel ouderdomssuiker genoemd, komt door insulineresistentie. De cellen zijn ongevoelig geworden voor insuline, waardoor ze geen (of weinig) glucose kunnen opnemen in de cellen.

Later zal ik hier nog iets uitgebreider op in gaan. Binnenkort volgt namelijk een artikel met referenties.

 

Hoe ontstaat insulineresistentie?

Dit is een van de belangrijkste vragen als het aankomt om te bepalen wat de juiste voedselkeuze is! Er zijn namelijk verschillende meningen. Erg populair is het laag-koolhydraat dieet. Ik zal uitleggen waarom dit juist niet goed is. Het is makkelijk te begrijpen als je begrijpt wat diabetes is, wat de risico’s zijn, hoe het lichaam normaal werkt en hoe het ontstaat. Mensen die een koolhydraat-arm dieet aanraden kennen de fysiologie van het lichaam niet goed (dat blijkt uit hun uitleg) en daarbij kennen ze de gevolgen op lange termijn niet. Uit lange termijn onderzoek blijkt namelijk dat een laag-koolhydraat dieet de kans op hart- en vaatziekten, het overlijden aan diabetes en zelfs kanker verhoogt. Hou er rekening mee dat alle onderzoeken waar zij hun advies op baseren, maar enkele maanden duren. Daar wordt dan ook alleen naar de risicofactoren gekeken. Niet naar hartaanvallen, amputatie, nierfalen etc. Dit duurt namelijk langer dan een paar maanden voordat dit ontwikkelt. Daarbij wordt niet naar de insulineresistentie gekeken. Wat je ook ziet is dat wanneer de studie langer duurt dan een paar maanden, namelijk een jaar, dat het cholesterol dan omhoog gaat. Cholesterol is een risicofactor voor het ontwikkelen van alles waar je bang voor bent om te krijgen als je suikerziekte hebt!

Insulineresistentie ontstaat doordat er vet ophoopt in cellen waar het niet hoort te zijn. Vet is dus de oorzaak van insulineresistentie en niet suiker! Uit onderzoek blijkt dat suiker de cellen juist gevoeliger maakt voor insuline en dat betekent dat suiker de insulineresistentie verlaagt.

Door vet te eten komt er vet in de spiercellen (intracellulair vet) en hierdoor kan insuline niet meer goed zijn werk doen. Afvallen werkt om deze reden goed. En dat betekent dat van elk dieet waarvan je afvalt de insulineresistentie in eerste instantie lager wordt. Ook als je aan de drugs gaat kan je hier voor zorgen. Iedereen begrijpt dat dat niet de gezondste optie is. Weinige begrijpen echter dat ook het koolhydraat-arme dieet niet de beste optie is.

Op een gegeven moment verliezen mensen geen gewicht meer wanneer ze een dieet volgen. Het is dan belangrijk dat er zo min mogelijk vet in de spiercellen zit. Dit bereik je met een vetarm onbewerkt plantaardig dieet. Met een koolhydraat-arm dieet eet je erg veel vet. Dit vet gaat zich ophopen in cellen waar het niet hoort te zijn en verhoogt op deze manier de insulineresistentie.

Wanneer je geen suiker eet, kan de suiker in je bloed ook niet omhoog gaan. Ons lichaam functioneert echter het beste op suiker. Het kan om deze reden zijn dat je een laag HbA1c hebt. Dit is een maat voor de gemiddelde waarde van het suiker in je bloed. Wanneer je geen suiker eet is die uiteraard laag. Dit betekent dat je de hele dag hamburgers, kaas, boter en eieren kunt eten en een laag HbA1c kunt hebben. Zolang je maar geen suiker eet. Als je echter de hoeveelheid insuline per koolhydraat vergelijkt met iemand die een hoog koolhydraat onbewerkt plantaardig dieet volgt, dan zie je dat zij veel meer insuline per koolhydraat nodig hebben. De insulineresistentie is bij een koolhydraat-arm dieet nog steeds hoog! En zoals ik al eerder zij is dit het meest gecorreleerd aan hart- en vaatziekten. Het zal je dan ook niet verbazen dat uit onderzoek blijkt dat koolhydraat-arme diëten het risico op hart- en vaatziekten op de langere termijn verhogen.

Uit onderzoek blijkt inderdaad dat wanneer je een laag HbA1c hebt, je minder kans hebt op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De reden dat de mensen uit deze onderzoeken een laag HbA1c hadden, kwam echter niet omdat zij geen suiker aten. We hebben bij een laag-koolhydraat dieet een hele andere situatie. Echter mensen die dit promoten scheppen graag op over de lage HbA1c’s die bereikt kunnen worden. De vraag is in dit geval wat de  consequenties zijn het op deze manier te doen? Weet je zeker dat er reden is om trots te zijn? Je vergeet dat het hier om een risicofactor gaat en dat de meeste mensen zich niet afvragen wat dit eigenlijk betekent en of het nog geldt als de reden van een lage waarde anders is. Je kunt appels met peren vergelijken en het uiteindelijk fruit noemen en hieruit je conclusies trekken. Dit kan echter erg vervelende consequenties hebben! Om deze reden is het belangrijk goed op te letten waar naar gekeken wordt in een onderzoek.

Hierover zal ik later nog dieper ingaan. De onderstaande video is erg leuk om te kijken en gaat over dit onderwerp.

 

Gratis en goed voedingsadvies om suikerziekte of de gevolgen van suikerziekte te voorkomen

Ik raad een vetarm onbewerkt plantaardig/gezond vegan dieet aan. Dit dieet verlaagt de insulineresistentie. Het is ook het enige dieet waarvan ooit bewezen is dat het hart- en vaatziekten kan voorkomen en zelfs genezen. Daarbij is er ook bewezen dat het pijnlijke diabetes neuropathie kan genezen! Dit is super goed nieuws voor alle veganisten die niet mee kunnen doen aan het ‘keer diabetes om’ programma. Gelukkig maar! Dit dieet is namelijk veel gezonder. Hiermee kan je fit worden en blijven! Voor iedereen die nog niet vegan is, het is makkelijker dan je denkt! Daarbij is het niet alleen goed voor je lichaam, maar ook het beste voor de wereld, de dieren en de medemens! Voor alle vegans, hou er rekening mee dat dit niet een gewoon vegan dieet is, maar een gezond vegan dieet. Op deze website kan je lezen wat dat inhoudt.

Op deze site kan je gratis informatie vinden over hoe je met het dieet kan beginnen. Klik hier voor het dieet en hier voor de 33-dagen challenge.

Binnenkort volgt een artikel met referenties. Voor referenties kan je de onderstaande video’s van dr. Greger bekijken. Ze zijn vertaald door nutrition facts Nederland. De andere video is gemaakt door mastering diabetes. De mannen die mastering diabetes hebben opgezet, hebben beide DM type 1. Zij combineren de kennis uit de literatuur met hun eigen ervaring en de ervaring die ze hebben opgedaan door het helpen van honderden diabetes patiënten. Verder zullen er artikelen volgen over de gevolgen van koolhydraat-arme diëten.

koolhydraat-arm dieet voor diabetes is gevaarlijk