Top

Sport en plantaardige voeding succesverhalen

Leefstijlgeneeskunde / Sport en plantaardige voeding succesverhalen
Carlijn Wagenaar: geneeskunde student vindt een dieet waarmee ze sneller herstelt en haar persoonlijk record verbeterd.

Sneller herstel en een nieuw persoonlijk record door gezonde vegan voeding

Mijn naam is Carlijn en ik ben een geneeskunde student en atletiek atleet gespecialiseerd in de 400 en 800 meter. Toen ik begon met studeren en op mijzelf ging wonen merkte ik dat ik geen idee had wat gezonde voeding was. Vroeger kookte mijn moeder altijd en zelf was ik niet bezig met wat ik in mijn lichaam stopte en de invloed daarvan op mijn gezondheid en sportprestaties. Nu had ik volledig controle over wat ik in mijn eigen lichaam stopte en wilde ik zo snel mogelijk lopen, zo sterk mogelijk worden, en op een gezond gewicht blijven. Maar wat moest ik dan eten? Zoals de meeste mensen probeerde ik informatie te vinden over gezonde voeding op het internet. Tot mijn teleurstelling vond ik heel veel tegenstrijdige informatie. Sommige websites vertelde mij om veel kip, broccoli, en rijst te eten, terwijl andere sites vertelde dat koolhydraten ongezond waren. Anderen zeiden juist dat je alle dierlijke producten moest vermijden. Hierdoor was ik constant in de war en viel ik terug op wat ik van huis uit kende.
Rond die tijd kwam ook de documentaire “What the Health” op Netflix. Hierbij werd er verteld dat dierlijke producten schadelijk zijn voor onze gezondheid en ziekte veroorzaken. Ze vertelde dat een volledig plantaardig dieet het gezondste dieet is. Hoewel ik nieuwsgierig werd geloofde ik het niet omdat het tegen mijn opvoeding inging. Hoezo is vlees en zuivel ongezond? Wij leren van jongs af aan dat melk noodzakelijk is voor gezonde botten. En hoe kan het zijn dat dierlijke producten een rol spelen in het ontstaan van chronische ziekten terwijl wij in de geneeskunde opleiding hier niks over leren? Zoals wij altijd leren bij geneeskunde is één bron niet voldoende en zijn er meerdere nodig om conclusies te kunnen trekken. Vervolgens ben ik mij meer gaan verdiepen in de wetenschappelijke artikelen die deze claims onderbouwen. Als resultaat ben ik in aanmerking gekomen met boeken zoals Dr. Michael Gregor’s “How Not to Die,” Dr. T. Colin Cambell’s “The China Study” en “Whole,” en Dr. Garth Davis’s “Protienaholic,” en andere documentaires zoals “Forks over Knives.” In deze bronnen werden duizenden wetenschappelijke artikelen kritisch besproken en kwamen zij tot de conclusie dat een whole-foods plant-based dieet, of in andere woorden een onbewerkte veganistische of plantaardig dieet, beschermt tegen chronische ziektes en dat juist dierlijke producten een rol spelen in het ontstaan van chronische ziekte.
Hoewel ik overtuigd was dat een whole-foods plant-based dieet wel echt gezonder was vroeg ik me toch af of het ook geschikt zou zijn voor mij als een topsporter. Kan ik zonder vlees, eieren en zuivel nog steeds spier opbouwen en goed herstellen? Om deze vragen te beantwoorden, ben ik gaan zoeken in de medisch literatuur. Hier had ik, tot mijn verbazing (maar ook opluchting), gevonden dat hoewel er nog geen bewijs is dat een plantaardig dieet leidt tot betere sportprestaties het niet tot minder prestaties leidt dan een dieet met dierlijke producten (1,2,3). Bovendien vond ik dat een plantaardig dieet voor sporters zorgt voor betere controle van gewicht, verminderde inflammatie, betere vaat doorbloeding en weefsel oxygenatie, en in het algemeen een verminderde risico voor hart en vaatziekten (4). Hierdoor zou een plantaardig dieet beter zijn voor atleten dan een dieet met dierlijke producten en zou het ook voordelen kunnen hebben voor sportprestaties. Voor mij was dit genoeg bewijs om zelf de switch te maken naar een plantaardig dieet. Over een periode van een paar weken heb ik langzaam melk vervangen met plantaardige melk (soja, amandel, of havermelk), vlees op mijn brood vervangen met hummus, en vlees in mijn avondeten vervangen met peulvruchten. Verder ben ik langzaam begonnen met nieuwe recepten uitproberen en een nieuwe routine ontwikkelen om van deze veranderingen een leefstijl te maken.
De maanden na mijn switch naar een plantaardig dieet heb ik op de 400, 800, 1000, en 5000 meter nieuwe persoonlijke records gelopen. Hierbij ben ik op de 800 meter 10e geworden op de nationale kampioenschappen. Nu twee jaar na mijn switch merk ik dat ik erg snel herstel van trainingen, makkelijk spier kan opbouwen en onderhouden, en heb ik heel veel energie. Verder vond ik het ook leuk om te zien dat door mij meerdere van mijn teamgenoten ook meer plantaardig gingen eten, waarvan sommigen zelfs helemaal, en dat zij ook positieve ervaringen hebben opgemerkt. Vaak krijg ik wel de vraag hoe ik zorg dat ik al mijn nutriënten, zoals eiwit, binnenkrijg. Omdat alle onbewerkte plantaardige voeding eiwit heeft krijg je genoeg eiwitten binnen als je genoeg calorieën eet. Ik probeer wel veel eiwitrijke dingen te eten zoals peulvruchten, noten, en zaden, en na een zware trainingen eet ik vaak ook een plantaardige eiwit reep.
Hoewel ik mijn kennis en ervaringen met de mensen om mij heen heb kunnen delen wilde ik heel graag meer mensen bereiken. En tot mijn verbazing wordt er binnen de geneeskunde en sportwereld nauwelijks gesproken over een whole-foods plant-based diet en de gezondheidsvoordelen. Als resultaat ben ik een website begonnen, www.gofasteatplants.com, om wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen te delen, informatie over plantaardig eten en sporten, en ook wat van mijn favoriete recepten. Omdat ik zelf ook erg geïnteresseerd ben in het onderzoek rondom voeding heb ik mijn master thesis gedaan over de invloed van een plantaardig dieet op obesitas. Tot slot, omdat artsen bijna geen voedingsonderwijs krijgen in de geneeskunde opleiding, organiseer ik met mede studenten een cursus over voeding en levensstijl in de geneeskunde voor andere geneeskunde studenten. Hoewel plantaardig eten (nog) niet genoeg aandacht krijgt in deze cursus zorgt het er wel voor dat geneeskunde studenten bewuster worden van de rol van voeding en levensstijl in de preventie en behandeling van ziektes.

 

Klik voor een volledige beschrijving van het plantaardig dieet en/of voor de challenge.

 

Referenties

1. https://ro.uow.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?referer=&httpsredir=1&article=5057&context=smhpapers

2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10479233
3) https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-018-0237-8
4) https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/130/htm

carlijn wagenaar, vegan topsporter