Top

Suikerziekte ‘behandelen’ met spek. Het moet niet gekker worden!

Je suikerwaarde verlagen met een koolhydraatarm dieet is op lange termijn gevaarlijk

RTL liet laatst een diabetes (suikerziekte) patiënt zien die zijn suikerwaarde in het bloed verlaagt met het eten van spek! Hij vertelt dat hij met ‘gezonde’ voeding zijn suikerziekte probeert terug te draaien. Tijdens het vertellen van zijn verhaal bakt hij een paar eieren met spek in olie. Deze video is vervolgens massaal gedeeld en geliked op facebook. Spek is bewerkt vlees en is volgens de WHO (the world health organisation) kankerverwekkend.1 Dit is echter niet de enige reden waarom je beter niet je suikerwaarde kunt verlagen met het eten van spek, eieren en vet. Zo zijn eieren en dierlijk vet o.a. geassocieerd met een verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. En dat is nou precies wat je wilt voorkomen!

Het koolhydraatarm arm dieet

Het koolhydraatarm dieet is erg populair! Iedereen kent waarschijnlijk nog wel het Atkins dieet. Sinds Atkins (die overigens zelf is overleden aan een hartaanval) zijn er meerdere versies op de markt gekomen. Ze hebben allemaal een ding gemeen: eet veel vet en dierlijke producten en minimaliseer je koolhydraatconsumptie. Om deze reden is het dieet ook rijk aan dierlijke eiwitten.
Als je amper koolhydraten eet, raak je in ketose. Dit gebeurt ook als mensen niks eten. Hierdoor heb je geen honger meer waardoor je automatisch je calorie-intake vermindert en gewicht verliest. Daarnaast verlies je veel water.

Waarom wordt de suikerwaarde in het bloed lager als je vet en eiwitten eet en bijna geen koolhydraten?

Heel simpel: wanneer je geen koolhydraten eet, wordt dit ook niet omgezet in glucose. Om deze reden gaat je suikerwaarde dus ook niet omhoog. Wat je echter wilt bereiken is het voorkomen van de gevolgen van diabetes, namelijk schade aan de vaten wat blindheid, nierfalen, hartaanvallen en herseninfarcten kan veroorzaken. Het verlagen van de suikerwaarde in het bloed met een koolhydraatarm dieet wordt gepromoot als: keer je diabetes om! Dit programma wordt steeds populairder. De naam van het programma is echter enigszins misleidend. Diabetes type 2 wordt namelijk veroorzaakt door insulineresistentie. Het klopt dat de insulineresistentie minder wordt in het begin. Dit komt door het gewichtsverlies. Elk dieet waarmee je gewicht verliest, verlaagt in het begin de insulineresistentie Helaas kan de insulineresistentie door dit dieet niet optimaal verlaagd worden. Een lage suikerwaarde betekent namelijk niet altijd dat de insulineresistentie ook laag is. Hoe hoger de insulineresistentie hoe meer kans je hebt op hart- en vaatziekten. Voor meer informatie hierover kan je het artikel over diabetes lezen.

De risico’s van koolhydraatarme diëten zijn o.a. een verhoogd risico op kanker, overlijden en nierstenen

Koolhydraatarme diëten vergroten de kans op kanker, hart- en vaatziekten en overlijden.2,3 Hierbij moet ik wel zeggen dat de studies die dit concludeerden ook mensen includeerden die iets meer koolhydraten eten dan dat je gemiddeld eet bij de strenge koolhydraatarme diëten. Dezelfde uitkomsten zijn echter te verwachten. Er is namelijk heel veel literatuur die aantoont dat het eten van dierlijke producten en bewerkte producten (o.a. olie) het risico op chronische ziektes verhoogd. De onderzoeken die kijken naar de effecten van koolhydraatarme diëten met amper koolhydraten zijn allemaal van korte duur. De meeste duren maar enkele maanden. Hierdoor kan je niet zien of het ook de gevolgen van diabetes kan voorkomen. De beschikbare studies laten alleen een daling van de risicofactoren zien en dat is niet hetzelfde als het verlagen van de risico’s! Daarbij zie je dat in de studies die een jaar duren het cholesterol op een gegeven moment stijgt. De langste studie duurde een jaar en deze studie zal ik binnenkort bespreken. Er worden namelijk allemaal positieve uitspraken over gedaan. Wanneer je de studie goed bekijkt zijn de resultaten echter helemaal niet zo rooskleurig. Hou hiervoor mijn facebook pagina in gaten.

En nog even voor de duidelijkheid: er bestaat niet een onderzoek dat laat zien dat een koolhydraatarm dieet ook daadwerkelijk de risico’s van diabetes verlaagt!

Er is wel een studie waar ze kinderen die een koolhydraatarm dieet aten 6 jaar hebben gevolgd. Kinderen ontwikkelen niet snel kanker en hart- en vaatziekten. Ik kan me echter niet voorstellen dat je na het lezen van deze resultaten nog aan een koolhydraatarm arm dieet wilt beginnen. Sterker nog: de combinatie van de resultaten uit dit onderzoek, het feit dat er geen enkel onderzoek bestaat dat aantoont dat het koolhydraatarm dieet de risico’s van diabetes verlaagt en de berg aan literatuur die schadelijke effecten laat zien van dierlijke producten en olie consumptie zou voldoende moeten zijn om het promoten van een koolhydraatarm dieet illegaal te maken! In de studie waren 129 kinderen geincludeerd. Ze werden behandeld voor hun epilepsie met een koolhydraatarm dieet.4

Resultaten:

-Korte termijn bijwerkingen (<4 weken) in percentages: dehydratie (uitdroging) 46,5%, gastro-intestinale klachten (misselijkheid, diarree, obstipatie) 38,8%, infectieziekte (zoals long- en urinewegontstekingen) 9,3%, hypercholesterolemie (een hoog cholesterol) 14.7%, hypertriglyceridemie 27.1%, hyperuricemie 26.4%, symptomatische hypoglycemie 7.0%, hypomagnesemie 4.7%, hepatitis (leverontsteking) 2.3%, acute pancreatitis bij een patiënt en een persisterende metabole acidose bij een andere patiënt.

-Lange termijn bijwerkingen (>4 weken) in percentages: osteopenie (afname van botmassa) 14.7%, nierstenen 3.1% en cardiomyopathie bij een patiënt
Vier van de kinderen zijn overleden tijdens de studie!

Dierlijke producten verhogen de kans op het ontwikkelen van diabetes

Diabetes behandelen met de producten waarvan bekend is dat ze de kans op diabetes verhogen klinkt niet echt logisch toch? Hieronder een paar voorbeelden.

Heemijzer uit vlees is geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes

Er zijn twee verschillende soorten ijzer. Heemijzer zit in vlees en non-heemijzer zit in plantaardig voedsel. Non-heemijzer kan gecontroleerd worden opgenomen. Wanneer het lichaam voldoende heeft neemt het niks meer op, komt het tekort zal het meer opnemen. Het ijzer uit dierlijke producten kan niet gecontroleerd opgenomen worden, wat een overschot kan veroorzaken. Dit is geassocieerd met een verhoogd risico op meerdere ziektes waaronder diabetes.5

Hoge eiwit inname verhoogt de kans op het overlijden aan diabetes aanzienlijk

In een cross-sectionele studie gepubliceerd in 2014 hadden mensen met een hoge eiwitconsumptie uit dierlijke producten 73 keer meer kans om te overlijden aan diabetes!6

Eieren verhogen mogelijke de kans op het krijgen van diabetes type 2

In een case-control studie hadden mensen die een ei per week aten 76% meer kans op diabetes type 2. Aten ze elke dag een ei dan hadden ze 3 keer zoveel kans op diabetes!7

Nieuwe studie laat zien dat alleen afvallen en bewegen de kans op hart- en vaatziekten niet verlaagt bij diabetes type 2 patiënten

Recent is er een studie gepubliceerd die keek naar de effecten van afvallen en bewegen op het aantal hartaanvallen en de mortaliteit bij diabetes type 2 patiënten. De studie heeft bijna 10 jaar geduurd (9.6). Er werd ondanks het gewichtsverlies geen daling van de mortaliteit en hart- en vaatziekten gezien.8 Dit toont aan dat alleen caloriebeperking niet voldoende is om de risico’s te verlagen. Het maakt uit wat je eet. Andere studies laten dit ook zien.9

Een dieet rijk aan koolhydraten uit onbewerkt plantaardige voeding verlaagt ook de suikerwaardes, maar heeft niet dezelfde nadelen

Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van dit artikel niet meer verder wilt gaan met een koolhydraatarm dieet. Ben je nog steeds wel gemotiveerd om je gezondheid te verbeteren met gezonde voeding? Er is ook een andere optie, namelijk een onbewerkt plantaardig eetpatroon.

Wereldwijd komt diabetes het minst voor in populaties waar mensen veel koolhydraten eten. Om deze reden komt diabetes ll amper voor op het platteland van Azië , Afrika, Mexico en Peru.10 In een onderzoek onder diabetes patiënten die op een koolhydraatrijk vegan dieet werden gezet, werden mensen gezonder en konden ze vaak met hun medicatie stoppen.11 Ondanks dat er geen lange follow up studies zijn, zijn er volop aanwijzingen dat een onbewerkt plantaardig voedingspatroon ook de gevolgen van diabetes zal verminderen.12 Het pakt dan ook het echte probleem aan. Het verlaagt namelijk de insulineresistentie en niet alleen in het begin wanneer mensen afvallen. Het eten van veel groente en fruit verlaagt daarnaast ook de kans op het ontwikkelen van andere chronische ziektes zoals kanker. Kanker is de nummer een doodsoorzaak in Nederland. Klik hier voor een volledig artikel.

Daarnaast is het volgen van een onbewerkt plantaardig dieet is niet alleen goed voor de gezondheid maar ook voor de wereld, de dieren, je medemens en je portemonnee!

Anders dan dat je gewend bent, maar zeker niet minder goed vol te houden!

Een van de redenen die wordt gegeven om niet het gezondste dieet (=onbewerkt plantaardig) aan te raden is dat het te veel verschilt van het Westerse dieet en daarom moeilijker vol te houden is. Ten eerste vind ik dat je mensen in ieder geval de optie moet geven zo gezond mogelijk te leven. Ten tweede blijkt uit onderzoek dat mensen een onbewerkt plantaardig dieet niet minder lang volhouden dan een dieet met dierlijke producten.13 Daarnaast liet een recent gepubliceerde randomised controlled trial zien dat na een jaar 85% van de mensen nog steeds het dieet volgden!14 Dat is een erg hoog percentage. Begin vandaag nog met de 33-dagen challenge! Alle info op deze website is en blijft gratis.

Succesverhalen

Lees hier verhalen van diabetes patiënten die eerst (op aanraden van hun arts!) een koolhydraatarm dieet volgden en vervolgens zijn overgestapt naar een onbewerkt plantaardig eetpatroon.

Referenties:

1.//www.pcrm.org/media/news/doctors-launch-breakupwithbacon-campaign-in-dc
2.//www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180828085922.htm
3.Seidelmann, Sara B;Claggett, Brian;Cheng, Susan et. al. Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis. The Lancet 2018. Public health, ISSN: 2468-2667, Vol: 3, Issue: 9, Page: e419-e428
4.Michael S Duchowny. Food for Thought: The Ketogenic Diet and Adverse Effects in Children. Epilepsy Curr. 2005 Jul; 5(4): 152–154.
5.Bao W, Rong Y, Rong S, Liu L. Dietary iron intake, body iron stores, and the risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. BMC Med.2012 Oct 10;10:119. doi: 10.1186/1741-7015-10-119.
6.Morgan E. Levine, Jorge A. Suarez,Sebastian Brandhorst et al. Low Protein Intake is Associated with a Major Reduction in IGF-1, Cancer, and Overall Mortality in the 65 and Younger but Not Older Population. Cell Metab. 2014 Mar 4; 19(3): 407–417.
7.Radzevičienė L, Ostrauskas. Egg consumption and the risk of type 2 diabetes mellitus: a case-control study. Public Health Nutr.2012 Aug;15(8):1437-41.
8.The Look AHEAD Research Group. Cardiovascular Effects of Intensive Lifestyle Intervention in Type 2 Diabetes. N Engl J Med. 2013 Jul 11; 369(2): 145–154.
9. Schellenberg ES, Dryden DM, Vandermeer B, Ha C, Korownyk C. Lifestyle interventions for patients with and at risk for type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med. 2013 Oct 15;159(8):543-51.
10. Llanos G. Diabetes in the Americas. Bull Pan Am Health Organ. 1994 Dec;28(4):285-301.
11.Barnard ND, Cohen J, Jenkins DJ, Turner-McGrievy G, Gloede L, Jaster B, Seidl K, Green AA, Talpers S. A low-fat vegan diet improves glycemic control and cardiovascular risk factors in a randomized clinical trial in individuals with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2006 Aug;29(8):1777-83.
12. Jenkins DJ1, Kendall CW, Marchie A, Jenkins AL, Augustin LS, Ludwig DS, Barnard ND, Anderson JW. Type 2 diabetes and the vegetarian diet. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):610S-616S.
13. Neal D Barnard, Joshua Cohen, David JA Jenkins et. al. A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: a randomized, controlled, 74-wk clinical trial. Am J Clin Nutr. 2009 May; 89(5): 1588S–1596S.
14. N. Wright, L Wilson, M. Smith, B. Duncan, P. McHugh. The BROAD study: A randomised controlled trial using a whole food plant-based diet in the community for obesity, ischaemic heart disease or diabetes.Nutrition & Diabetesvolume7,pagee256(2017) doi:10.1038/nutd.2017.3.

 

Spek en eieren. Koolhydraatarm

Masira Admiraal