Top

Waarom evidence based?

Leefstijlgeneeskunde / Waarom evidence based?

Wat is gezond?

Vaak vragen mensen zich af wat gezond is. Er zijn heel veel verschillende meningen over wat gezond is. Het is heel begrijpelijk dat je daardoor door de bomen het bos niet meer ziet. Om deze vraag te kunnen beantwoorden is een mening of zijn aannames niet genoeg. Uit onderzoek blijken meningen of aannames vaak zelfs schadelijk. Aan aantal bekende voorbeelden van aannames:

  • Vroeger aten vooral de rijke mensen vlees. Er werd toen aangenomen dat wanneer je geld hebt je met dat geld de voeding zal kopen die het beste voor je lichaam is. Om die reden werd aangenomen dat vlees en de eiwitten uit vlees goed voor je zijn. Er zijn geen wetenschappelijke artikelen die aantonen dat vlees goed voor ons is. Wel zijn er onderzoeken die aantonen dat het eten van vlees de kans op chronische ziekten vergroot. Toch denken veel mensen nog steeds dat ze vlees nodig hebben.
  • Uit onderzoek blijkt dat het mediterrane dieet gezond is. We weten nu dat dit komt door de ruime hoeveelheid groente en fruit. Er werd echter aangenomen dat dit door de olijfolie kwam. Wanneer de invloed van olijfolie op onze gezondheid wordt getest, blijkt dit helemaal niet zo gezond te zijn. Toch denken de meeste mensen nog steeds dat olijfolie gezond is.
  • Van de Eskimo’s werd aangenomen dat zij geen hart- en vaatziekten hadden. Er werd toen gedacht dat dit kwam door de grote hoeveelheden vette vis die ze nuttigen. Een onderzoek heeft dit ook aangetoond. Het onderzoek die daarop volgde (uitgevoerd door dezelfde onderzoekers) bij een grotere groep mensen, toonde echter aan dat vette vis juist schadelijke was. Het idee dat Eskimo’s geen hart- en vaatziekten hadden scheen uiteindelijk ook niet waar te zijn. Uit autopsies bleek namelijk dat hun vaten vol zaten met atherosclerose (aderverkalking). Toch is iedereen er nog steeds van overtuigd dat vette vis goed voor ons is. Dit gaat niet alleen ten kosten van onze gezondheid, maar ook van het dierenwelzijn, moeder aarde en de medemens.

Er zijn natuurlijk veel meer van dit soort voorbeelden. Het is belangrijk goed te kijken of het hier gaat om een aanname of dat er ook echt specifiek naar dit onderwerp is gekeken.

Hoe kun je weten wat wel gezond is?

Om dichter in de buurt van het antwoord te komen is wetenschappelijk onderzoek erg belangrijk. Dit is echter ook niet genoeg. Het onderzoek moet ook van goede kwaliteit zijn. Lees hier meer over hoe er verwarring wordt gecreëerd en waar je op moet letten.