Top

Gezonde leefstijl basisprincipes

Leefstijlgeneeskunde / Gezonde leefstijl basisprincipes

            Gezonde leefstijl tips

 

Wat is een gezonde leefstijl?

Wat is een gezonde leefstijl? Een gezonde leefstijl is een leefstijl die een zo positief mogelijke werking heeft op lichaam en geest. Deze twee beïnvloeden elkaar constant. Lekker in je vel zitten is misschien wel het belangrijkst. De Boeddha zei: je kan beter gelukkig zijn in een ziek lichaam, dan ongelukkig in een gezond lichaam. Meestal echter, is of wordt het lichaam ook ongezond wanneer iemand niet gelukkig is of bijvoorbeeld stress ervaart. Het omgekeerde is ook waar: wanneer mensen erg ziek zijn, gaan ze zich vaak ook ongelukkig(er) voelen. Deze twee dingen zijn niet los van elkaar te zien en daarom is het voor een gezonde leefstijl ook zo belangrijk dat er naar alle aspecten gekeken wordt. In de wetenschap wordt steeds meer bekend over de invloed van emoties op het functioneren van het lichaam. Zo speelt stress bijvoorbeeld een enorme rol in het ontstaan van ziektes.

 

Leefstijlinterventies voor een gezonde leefstijl

Vind hieronder leefstijlinterventies voor een zo optimaal mogelijke gezondheid. De interesse in leefstijlgeneeskunde groeit. Mensen willen niet langer de helft van hun leven ziek zijn of medicijnen slikken met de nodige bijwerkingen. Iedereen wilt fit, gezond en gelukkig zijn. Voor sommige mensen is dit vanzelfsprekend. Anderen moeten wat meer hun best doen, sommige zullen dat misschien niet kunnen bereiken. Ook voor de laatste groep kunnen leefstijlinterventies bijdragen aan een betere kwaliteit van leven. De eerste stap is het nemen van de verantwoordelijkheid over je eigen leven! Dat betekent niet dat je slecht bezig bent als je je niet aan alle levensstijlinterventies kan houden! Dat betekent dat je bewust wordt van wat jij WEL kan verbeteren en de stap zet zo gezond mogelijk te leven. Elke stap kan namelijk veel uitmaken! In het begin kan het moeilijk zijn. Als voorbeeld: je voelt je niet goed, hierdoor heb je minder energie en bijvoorbeeld zin in junkfood of overeten, vervolgens word je extra moe en heb je geen zin meer om te sporten of actief te zijn. Ik denk dat de meeste mensen in ieder geval wel bekend zijn met een soortgelijk voorbeeld. Die cirkel kan wel degelijk doorbroken worden! Dit is ook de reden dat challenges zo goed werken. Voor een kortere periode ergens 100% voor gaan is voor de meeste mensen wel te doen. In deze periode leer je dan anders koken en bepaalde andere gewoontes te doorbreken. Je voelt je fit en krijgt meer energie. Dit is vervolgens een motivatie om hier een ‘way of life’ van te maken. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander en dat is oké! Gebruik je leefstijl als medicijn. Begin vandaag nog!

 

Gezonde leefstijl basisprincipes

• Gezonde voeding. Vind hier meer info over het plantaardig dieet, wat de voordelen zijn van gezonde voeding en de challenge. Op deze website wordt de invloed van voeding op ons welzijn het meest besproken. Dit betekent niet dat de andere leefstijlinterventies niet belangrijk zijn. Daar is alleen wat minder over te onderzoeken en daarom te vertellen.

• Stop met roken.

• Verminder je alcohol intake.

• Voldoende beweging. In ieder geval een half uur per dag. Meer is echter aan te raden. Ga wat doen dat je leuk vindt.

• Voorkom stress zoveel mogelijk en doe ontspanningsoefening, meditatie en/of yoga. Een kwartiertje per dag kan al een wereld van verschil maken.

• Voldoende zonlicht. We maken vitamine D aan wanneer we zonlicht op onze huid krijgen. Ga niet uren liggen bakken in de zon. Dan vergroot je weer de kans op huidkanker.

yoga voor een gezonde leefstijl
Gezonde voeding gezonde leefstijl
Gezonde leefstijl. Buiten zijn, blij zijn en bewegen
Gezonde leefstijl: ontspanning en detox