Top

Betaalbare fairtrade kleding

Op weg naar een betere wereld

Even wat anders in deze tijden van het Corona virus. Vele mensen denken op dit moment extra aan hun medemens en houden zich keurig aan de regels. Daarnaast waren veel mensen die een overstap maken naar plantaardig eten sowieso al geïnteresseerd in het een beetje beter maken van de wereld en zijn het ook om deze reden gaan doen. Anderen beginnen met plantaardig eten voor hun gezondheid en raken steeds meer geïnteresseerd in een bijdrage leveren aan een betere wereld. De wereld staat op zijn kop. Er zijn nu wereldwijd bijna 90.000 mensen overleden aan het (of met het) Corona virus. We houden afstand, stoppen met werken, helpen vaker onze oude buurvrouw en blijven zoveel mogelijk alleen thuis.

Dit is dan ook het juiste moment om stil te staan over andere bijdrages die wij kunnen leveren. Elke dag sterven er 25.000 mensen aan honger om maar een voorbeeld te noemen. Dit zijn er velen meer dan aan het Corona virus. Om er voor te zorgen dat het geld in de wereld eerlijker verdeeld wordt, kunnen wij fairtrade producten kopen. Hierdoor krijgen mensen een eerlijker prijs, hoeven zij minder uren te maken om rond te komen, worden er meer banen gecreëerd en hoeven kinderen niet gedwongen te werken. In de supermarkten is dit al volop beschikbaar. Ook is dit betaalbaar. Fair trade kleding is echter veel schaarser en op het moment vaak nog erg prijzig. Daarbij gaat die 90 euro extra die je voor het kledingstuk betaald niet allemaal direct naar de makers. Ik kreeg een mailtje van Lotte. Zij heeft een bedrijfje opgezet om goede fairtrade kleding aan te bieden voor een leuke prijs. Ik weet dat dit niet over voeding gaat, maar ik vind het initiatief zo leuk dat ik graag haar idee hier wil posten (en nee, ik verdien hier geen geld aan. Ik weet dat er mensen zijn die bang zijn dat ik geld verdien 🙂 ), Hieronder het stukje wat Lotte heeft geschreven.

Lake fair fashion

Lage lonen, slechte werkomstandigheden, milieu vervuiling, gedwongen katoenverkoop, kinderarbeid en het gaat zo maar door. De kledingindustrie is een industrie die kinder- en mensenrechten vaak aan hun laars lapt. Het is een industrie die nog veel aandacht verdiend om te komen tot een duurzame en eerlijke industrie die het verdiend.

Bangladesh kamt met extreme armoede en milieu vervuiling vanwege de textielindustrie. Het ervaart een grote druk vanuit alle grote merken om alle kleding goedkoper en goedkoper te blijven produceren. Dit moet stoppen en iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen aan een betere wereld.

Waarom duurzame fashion?

Waar in het verleden de kleding erg duur was is het nu betaalbaar en is duurzame kleding weggelegd voor iedereen! Duurzame kledingmerken besteden aandacht aan mensenrechten, milieu en het investeren in een betere wereld. Deze merken zetten zich in voor alle mensen die werken in de kledingindustrie in bijvoorbeeld Bangladesh.

Een voorbeeld van een merk wat zich volledig focust op eerlijk geproduceerde kleding is LAKE Fair Fashion. Zij hebben één doel voor ogen en dat is: “To make this world a better place“. Alle kleding van LAKE Fair Fashion wordt op een eerlijke en verantwoorde manier geproduceerd. Zo helpen ze boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden om hun plek in de handelsketen te versterken. De kleding van het merk wordt fair wear geproduceerd, waarbij de boeren een eerlijke prijs krijgen voor het katoen, er geen kinderarbeid plaatsvindt en de kleding op een ethisch en ecologische verantwoordelijke manier geproduceerd wordt. Dit doet overigens niets af aan de kwaliteit, want die is super. Misschien nog wel beter zelfs!

Dit is de website: www.lakefairfashion.com

 

fairtrade kleding voor een betere wereld
Share

Plantaardig dieet boek

Plantaardig dieet boek

Het boek over plantaardig eten die je wilt hebben!

Ben je op zoek naar een plantaardig dieet boek? Zoek dan niet verder! Hieronder bespreek ik mijn favoriete boeken. Er zijn andere boeken die ik ook super vind. Je vindt de links hier. Ik bespreek onderstaande boeken omdat ze vertaald zijn in het Nederlands en het bestellers zijn in o.a. Amerika. Ik gebruik daarbij vaak de informatie die de auteur bij elkaar heeft gesprokkeld uit wetenschappelijke tijdschriften voor deze website. Er worden namelijk per dag 400 (!) artikelen over de invloed van voeding op ons welzijn gepubliceerd. Dr. Greger, de auteur van onderstaande boeken, neemt deze samen met een groot team vrijwilligers door.

 

Plantaardig dieet boek: ‘how not to die’ oftewel ‘hoe overleef je’

Het boek van dr. Greger, genaamd ‘how not to die‘ toont door middel van vele wetenschappelijke onderzoeken aan dat plantaardig eten gezond is. Het boek is vertaald in het Nederlands. In het Nederlands heet het boek hoe overleef je. De vijftien meest voorkomende doodsoorzaken komen in dit boek aan bod zoals hart- en vaatziekten, diabetes, alzheimer en kanker. Wat moet je eten om de kans op deze ziektes zo laag mogelijk te houden? Of wat moet je eten om ervan te genezen? In het boek kun je lezen dat het onbewerkt plantaardig dieet het enige wetenschappelijk bewezen dieet is dat zowel bescherming biedt tegen veel oorzaken van vroegtijdig overlijden en lichamelijke gebreken, als ziektes kan omkeren. Dit werkt erg motiverend. De media creëert veel verwarring over wat nu eigenlijk gezond is. Doordat dit boek volledig wordt ondersteund door wetenschappelijk onderzoek kan dit die twijfel wegnemen. Je zal verbaasd staan wat je allemaal kunt bereiken met gezond plantaardig eten!

Je kan de Engelse versie hier bestellen en de Nederlandse versie hier. De opbrengst van de boeken wordt vervolgens geïnvesteerd in de website van nutritionfacts.

Plantaardig kookboek. Lekker, makkelijk en gezond plantaardig eten!

In het ‘hoe overleef je kookboek‘ vind je makkelijke lekkere recepten die passen in het plantaardig dieet dat dr. Greger aanraadt. Voorin het boek kan je een korte omschrijven vinden van de invloed van voeding op de meest voorkomende ziektebeelden. Verder staat er een korte beschrijving in van het ’the daily dozen’. Dit kan je als houvast gebruiken voor het dagelijks binnenkrijgen van gezonde en gevarieerde voeding. Je kan de app van de ‘daily dozen’ gratis downloaden.

 

Wie is dr. Greger?

Michael Greger is een internationaal bekende arts, voedingsdeskundige en oprichter van de populaire website Nutritionfacts.org.

 

 

Volledige beschrijving van het plantaardig dieet

Op deze website kan je een volledige beschrijving vinden van het plantaardig dieet en een challenge.

 

Video’s over de voordelen van plantaardig eten

Dr. Greger heeft vele video’s gemaakt over de voordelen van plantaardig eten. Je kan ze op youtube bekijken. Sommige zijn vertaald in het Nederlands door nutritionfactsnederland.

Plantaardig dieet boek. Plantaardig eten boek. Plantaardig boek.
plantaardig eten kookboek. Plantaardig kookboek