Top

Cholesterol dieet en statines

Leefstijlgeneeskunde / Cholesterol dieet en statines

Cholesterol, statines en dieet

Dit is een vertaling van de Mei 2013 Nieuwsbrief van dr. John McDougall. De nieuwsbrief is vertaald door Rik van Mill. Er zijn wat stukje uit gehaald aangezien er nu meer informatie beschikbaar is. Ook bij mensen met hart en vaatziekten en een verhoogd cholesterol verlengt een statine het leven alleen maar met 3-4 dagen. Vindt u dat de bijwerkingen waard?

In  Nederland hebben 1,5 miljoen mensen hart- en vaatziekten. Bijna 2 miljoen mensen in Nederland slikken statines. Er zitten veel bijwerkingen aan statines. Ze verlagen het cholesterol, maar amper de kans op hart- en vaatziekten en verlengen het leven maar met 3-4 dagen. Er zitten echter wel veel bijwerkingen aan. Daarnaast brengt het uiteraard ook de nodige kosten met zich mee.

Hart en vaatziekten kwamen echter niet  voor op het platteland. Lees hier een volledig artikel over hart- en vaatziekten en hier het succesverhaal van Rik van Mill, diegene die het artikel heeft vertaald.  Klik hier voor de een volledig uitleg over het onbewerkt plantaardig dieet. Klik hier als u gelijk wilt beginnen met de challenge.

Titel van het artikel: Wie komt in aanmerking voor cholesterol verlagende statines?
Iedereen of niemand?

Moeten cholesterol verlagende middelen worden toegevoegd aan ons drinkwater? Zoals fluoride wordt toegevoegd ter voorkoming van cariës?
(Noot van de vertaler: de drinkwaterfluoridering is in Nederland al in de jaren 80 van de vorige eeuw beëindigd.)

Deze suggestie voor de algemene gezondheidszorg werd gedaan door enkele medici en wetenschappers omdat hart- en vaatziekten ( b.v. hartinfarcten en beroertes) een gezondheidsrisico vormen voor meer dan 50 % van alle mensen die er een Westerse manier van eten op na houden.

Het schijnt zo te zijn dat zelfs gezonde mensen wordt aangeraden statines te nemen, met de aanbeveling dat mensen ouder dan 50 jaar, ongeacht de medische historie, deze medicijnen zouden moeten gebruiken.

Statines verlagen het cholesterol gehalte in het bloed, maar zorgen niet oor een verbetering van de gezondheid.

Gebaseerd op de aanbevelingen van het gerenommeerde Cochrane Instituut en anderen, heb ik gezonde mensen, ook mensen met een hoog cholesterol gehalte, aangeraden om geen cholesterol verlagende statines te slikken.
Natuurlijk raad ik wel iedereen ten sterkste aan om een gezond dieet te eten.

Hoe werken statines?

Statines verlagen effectief het cholesterol door inhibitie van het enzym HMG-CoA reductase. Dat enzym is betrokken bij de productie van cholesterol in de lever.
De concentratie van cholesterol, met een eenvoudige bloedtest te bepalen, wordt dramatisch verlaagd met dit heel vaak voorgeschreven medicijn.
Helaas is het zo dat de verlaging van de hoeveelheid cholesterol in het bloed nauwelijks een gunstig effect heeft op de gezondheid van de bloedvaten. Hoogstens zien we een kleine, maar wel statistisch significante vermindering van het aantal insulten .
Deze kleine gezondheidsverbeteringen komen alleen tot uiting bij ernstige zieke mensen met een groot risico op problemen. Deze strategie noemt men secundaire preventie. En deze patiënten hadden al een serieus probleem.

Echter, de voordelen van het gebruik van statines zijn bij gezonde mensen moeilijk aantoonbaar omdat hun risico op toekomstige problemen erg laag is en bedenk ook dat ik eerder betoogde dat de voordelen van statines marginaal zijn.
Deze strategie noemt men in de USA: primary prevention. Tot een ernstig insult is het , tot nu toe, niet gekomen.
Met interventie met statines hoopt men serieuze problemen in de toekomst te voorkomen.

Er vindt voortdurend een controversiele discussie plaats of statines niet veel meer voorgeschreven zouden moeten worden.
Veel doktoren en wetenschappers in de farmacologische industrie vinden van wel.
Geld speelt hierbij een grote rol. Er wordt per jaar 37 biljoen dollar besteed aan cholesterolverlagende middelen.( 2012)

Mijn aanbevelingen voor statines zijn aan het veranderen.

In een review (Januari 2013) door het Cochrane Instituut wordt geconcludeerd dat er “… overtuigend bewijs is om gebruik van statines aan te bevelen bij mensen met een laag risico op hart- en vaatziekte”.
Dit is een 100% wijziging van hun vorige conclusie waarin geen statines werden aanbevolen voor mensen zonder een historie van hart- en vaatziekten.
Dat heeft erin geresulteerd dat ik de informatie over statines nu op een andere manier aan patiënten presenteer.

In de praktijk zou de beslissing over wel of niet statines gebruiken gebaseerd moeten zijn op de evaluatie van de voors en tegens.
Die afweging moet komen van de experts op dit gebied.

Zoals het nu is worden de data bepaald aan de hand van bestudering van mensen die er een westerse eetwijze ( SAD Standard American Diet ) erop na houden.
Mijn overtuiging is dat de gunstige effecten veel minder zouden blijken te zijn bij onderzoeken naar mensen die de McDougall eetwijze volgen.

In een recente analyse door John Abramsom MD, gepubliceerd in The Lancet,
worden de effecten van therapie met statines samengevat: ” onze analyse suggereert dat cholesterol verlagende statines niet voorgeschreven zouden moeten worden voor echte primaire preventie bij vrouwen van iedere leeftijd of voor mannen ouder dan 69 jaar.
Aan mannen tussen 30 en 69 jaar oud met een hoog risico zou moeten worden uitgelegd dat voor het voorkomen van 1 accident het nodig is dat 50 mannen gedurende 5 jaar deze medicijnen zouden moeten nemen.
Onze ervaring is dat veel mannen ervoor kiezen deze statines niet te slikken, vooral als ze worden voorgelicht over de voordelen en de heilzame effect van een andere leefstijl op cardiovasculair risico en gezondheid in het algemeen.

Wat is het idee achter het voorschrijven van statines?

Cholesterol verlagende therapie met statines is gebaseerd op de observatie dat een hoog cholesterolgehalte geassocieerd is met meer hartaanvallen en beroertes.
De organische stof cholesterol wordt in grote hoeveelheden gevonden in dierlijk voedsel. Wanneer mensen vlees, gevogelte, vis, eieren en melkproducten tot zich nemen dan verhoogt dat het cholesterolgehalte in het bloed. Het idee is dan om dat probleem op te lossen door het cholesterolgehalte te verlagen met medicatie.
Zoals hierboven uiteengezet is, zijn de reële voordelen minimaal. Niet onverwacht heeft dit ertoe geleid dat onderzoekers naar andere mechanismen zijn gaan kijken om uit te leggen hoe het eten van dierlijk voedsel en ander ongezond voedsel leidt tot beschadiging van bloedvaten.

Hieronder een praktische kijk op de voor- en nadelen en risico’s van statines.

De voordelen van 5 jaar slikken van statines (er is nog meer informatie dan dit artikel. Ik raad aan ook de onderstaande video over dit onderwerp te bekijken. Daarbij is er een Nederlandse arts van het boek ‘slik minder pillen’ die honderden studies heeft bekeken en ook geen statines aanraadt).
Primaire preventie (bij patiënten zonder bekend vaatlijden):
98% geen voordeel
0% gered van voortijdig overlijden
1.6% heeft een hartaanval voorkomen
0.4% heeft een beroerte voorkomen

Secundaire preventie ( mensen met een bekende aandoening)
96% geen voordeel
1.2% gered van een voortijdig overlijden
2.6% heeft een 2e hartaanval voorkomen
0.8% heeft een 2e beroerte voorkomen

Deze cijfers komen van de ” Number-Needed-to-Treat” website, www.thennt.com.

Antibiotica zouden de volgende kaskraker kunnen worden bij de behandeling van hart- en vaatziekten.

In April 2013 verscheen er een artikel in The New England Journal of Medicine waarin werd geconcludeerd dat een dieet met vlees, melkproducten, en eieren de bloedvaten beschadigde door de verhoogde productie van trimethylamine-N-oxide ( TMAO). Carnitine en choline, in hoge concentraties aanwezig in dierlijke producten, worden door darmbacteriën omgezet in trimethylamine (TMA), op zijn beurt wordt dit TMA opgenomen in de bloedstroom en in de lever omgezet in TMAO. Dit organische molecuul veroorzaakt bij dierexperimenten vaatwandbeschadigingen en het heeft een sterke correlatie met hart en vaatziekten bij de mens.

Vlees, melkproducten, eieren, en andere dierlijke producten, ja, ook vis, bevorderen bacteriegroei van die bacterien die zorgen voor de directe omzetting van carnitine en choline naar TMA. Veganisten en vegetariërs hebben in hun dikke darm heel weinig van deze bacterien en produceren dan ook heel weinig TMAO.
De resultaten van dit onderzoek zou kunnen leiden naar medisch handelen, b.v. door toedienen van probiotica of medicatie die bacterien verhindert om TMAO te synthetiseren.
Bij alle drie farmacologische methodes zou dat een leven lang moeten worden toegepast. Met grote financiele kosten voor patienten en winst voor farmaceuten. Net als het geval is voor statines.

Wie zou statines moeten slikken?

Een dieet gebaseerd op koolhydraten is de KOSTELOZE GRATIS oplossing.

Zetmeel (koolhydraten dus), groente en fruit bevatten geen cholesterol en verhinderen de groei van die bacteriën die TMAO maken. Bovendien bevatten aardappelen, rijst en pasta, zoals alle zetmeelrijke planten, geen carnitine en choline.
Het is onbetwistbaar, – of je nu cholesterol, carnitine, choline of een slechte darmflora de schuld geeft – hart en vaatziektes ( infarcten, beroertes, nierfalen etc. ) worden veroorzaakt door het nuttigen van vlees, vis, zuivel, bewerkte producten en eieren.
Daarom beveel ik het McDougall dieet (klik hier voor een beschrijving) aan ter voorkoming EN GENEZING, van hart- en vaatziektes. En nog een rits van andere gezondheidsproblemen.
Met andere woorden: FIX THE PROBLEM.

Er valt niet veel financiële winst te behalen met deze simpele en veilige benadering.

Onze wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de cholesterolverlagende voordelen van het McDougall Dieet, vergelijkbaar zijn met het cholesterol verlagende effect van ststines. We hebben de resultaten van 1700 mensen die het 10-daagse McDougall programma in Santa Rosa, Californie hebben gevolgd, geanalyseerd.
Na 7 dagen was er bij mensen met een totaal cholesterol gehalte van 200 mg/dl of meer, een verlaging van 34.2 mg/dl gemiddeld.
Was bij het begin van het programma het gehalte 240 mg/dl of meer, dan was de reductie 42.1 mg/dl gemiddeld

Vaak voorgeschreven statines zijn atorvastatine, ( Lipitor ) fluvastatine, lovastatine, pitavastatine om er een paar te noemen.

Om blijvend effect te hebben moeten deze medicijnen een leven lang genomen worden. De bloedcholesterolwaarde gaat weer omhoog als er mee gestopt wordt. TENZIJ de patient natuurlijk besluit om zijn dieet te wijzigen.

* Ik behoud het recht om mijn opinie en aanbevelingen ten aanzien van medicaties en chirurgie te wijzigen indien wetenschappelijk onderzoek daar aanleiding toe geeft.
Echter, als u zich afvraagt of dat ook geldt voor mijn advies betreffende mijn dieet: mijn mening daarover zal niet veranderen, de wetenschappelijke onderbouwing van mijn dieet staan als een huis.

Referenties

1) Franco OH, der Kinderen AJ, De Laet C, Peeters A, Bonneux L.  Int J Technol Assess Health Care. 2007 Winter;23(1):71-9.

2) Kendrick M.  Should women be offered cholesterol lowering drugs to prevent cardiovascular disease? No. BMJ.2007 May 12;334(7601):983.

3) Draeger A, Monastyrskaya K, Mohaupt M, Hoppeler H, Savolainen H, Allemann C, Babiychuk EB. Statin therapy induces ultrastructural damage in skeletal muscle in patients without myalgia. J Pathol. 2006 Sep;210(1):94-102.

4) Bruce J, Rabkin E., Martin V.  Rhabdomyolysis associated with current us of simvastatin and Nefazodone: Case report and current review of the literature.  Advanced Studies in Medicine 2003; 3: 168-172.

5)  Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. Mortality in Randomized Trials of Antioxidant Supplements for Primary and Secondary Prevention: Systematic Review and Meta-analysis. JAMA. 2007 Feb 28;297(8):842-57.

6)  Ichihara K, Satoh K. Disparity between angiographic regression and clinical event rates with hydrophobic statins. Lancet. 2002 Jun 22;359(9324):2195-8.

7)  Ornish D, Brown SE, Scherwitz LW, Billings JH, Armstrong WT, Ports TA, McLanahan SM, Kirkeeide RL, Brand RJ, Gould KLCan lifestyle changes reverse coronary heart disease? The Lifestyle Heart Trial. Lancet. 1990 Jul 21;336(8708):129-33.

8)  Ornish D. Dean Ornish, MD: a conversation with the editor. Interview by William Clifford Roberts, MD. Am J Cardiol. 2002 Aug 1;90(3):271-98.

2013 John McDougall All Rights Reserved
Dr. McDougall’s Health and Medical Center
P.O. Box 14039, Santa Rosa, CA 95402
//www.drmcdougall.com