n een randomized controlled trial werd aangetoond dat een deel van de colitis ulcerosa patiënten minder klachten ervaren als zij zuivel uit hun dieet halen. Twee keer zoveel patiënten waren hierdoor symptoom vrij.6
Daarnaast werd er in een ander onderzoek gevonden dat symptomen ook verminderde bij een dieet waar minder zwavelhoudende aminozuren inzitten.7 In eiwitten uit dierlijke producten zitten meer zwavelhoudende aminozuren, zoals methionine. Hierdoor groeien er in de darm meer bacteriën die cytotoxische (schadelijk voor de cel) waterstofsulfide produceren.8 Methionine zit vooral in kip en vis, minder in ei, zuivel en rood vlees en veel minder in plantaardige producten. Daarbij stinkt waterstofsulfide niet alleen naar rotte eieren, het kan veranderingen veroorzaken in de darm die ook het risico op darmkanker vergroten.8
In een prospectieve cohort studie, gepubliceerd in 2004, werden patiënten die in remissie waren een jaar lang gevolgd en werd gevonden dat vlees en alcohol de kans op een terugval vergroten.9
Mijn advies bij colitis ulcerosa is hetzelfde als bij de ziekte van Crohn. Whole food, plant based heeft meerdere voordelen. Daarbij neem ik de ervaringen van dr. Mcdougall mee en de verhalen die patiënten hebben gedeeld op internet. Begin met het onbewerkte plantaardige dieet zoals beschreven op deze website en elimineer eventueel noten en chocola, zodat je de zes van de belangrijkste oorzaken van voedselallergieën elimineert: zuivelproducten, eieren, chocolade, noten, schaaldieren en vis. Als je problemen aanhouden, kun je het beste ook gluten, maïs, citrusvruchten, tomaten en aardbeien elimineren. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van ongewenste reacties van voedingsmiddelen uit het plantenrijk. Heb je dan nog steeds klachten? Klik dan hier voor een uitleg over het eliminatie dieet.
Klik hier voor succesverhalen. Hier zit een extreem voorbeeld bij als voorbeeld dat een eliminatie dieet soms nodig is, maar dan ook echt de moeite waard kan zijn.