Top

Vitamine B12

Leefstijlgeneeskunde / Vitamine B12

Vitamine B12

 

Over de auteur van dit artikel

Dit artikel is geschreven door Jan Martijn Oosterveen. Dr. Oosterveen is huisarts en is gespecialiseerd in de invloed van (onbewerkt plantaardige) voeding op onze gezondheid. Binnenkort gaat hij onderwijs verzorgen aan andere huisartsen over de invloed van leefstijlinterventies (met name onbewerkt plantaardige voeding) op ziektebeelden.

Inleiding: vitamine B12 en veganisme

Een van de veel besproken onderwerpen bij vegans is vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen nog maar voor in dierlijke producten. Het is belangrijk dit te suppleren. Dieren krijgen vaak B12 injecties zodat het uiteindelijk ook in het dierlijke product terecht komt. Je kan het dier er echter veel beter tussenuit laten.

Vitamine B12 is belangrijk voor het goed functioneren van ons lichaam

Vitamine b12 wordt niet door planten of dieren gemaakt maar door microben zoals bacteriën en schimmels.
In onze huidige, schoon gepoetste wereld is onze watervoorziening zo gezuiverd dat er geen bacterie meer in te vinden is. We krijgen dan ook geen B12 meer via water binnen, maar ook geen cholera meer, wat een natuurlijk een goede zaak is!
Een regelmatige inname van Vitamine B12 is van groot belang voor iedereen die een plantaardig eetpatroon heeft. Hoewel een tekort voor diegene die begint met een goede voorraad B12 zich pas na jaren en jaren kan openbaren, kunnen de effecten indrukwekkend zijn. Bloedarmoede, gevoels- en coördinatiestoornissen, spierzwakte, zelfs verlammingen, psychose, blindheid en zelfs de dood kunnen optreden.
Kinderen geboren uit moeders die plantaardig eten en onvoldoende B12 tot zich nemen lopen het risico snel een tekort te ontwikkelen met alle rampzalige gevolgen van dien. Zorgen voor een voldoende inname van B12 is een absolute noodzaak voor mensen die onbewerkt plantaardig eten.

Vitamine B12 om hart- en vaatziekten te voorkomen

Ondanks dat bovenstaande symptomen pas voorkomen na een periode van vitamine B12 tekort (dan wel door geen inname of opname) is er een andere goede reden om B12 te suppleren. Vitmamine B12 kan namelijk homocysteine omzetten. Wanneer homocysteine hoog is in het bloed verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten.

Vitamine B12 tekort  zeker niet alleen bij vegans

Een aanzienlijk deel van mensen die dierlijke producten eten hebben eveneens een B12 tekort. In de “Framingham offspring study” hadden 1 op elke 6 vleeseters tussen 26 en 83 jaar oud een B12 tekort. Degene met de hoogste B12 waarden in deze studie aten niet het meeste vlees, zuivel en eieren, maar namen B12 supplementen en of aten bewerkt voedsel verrijkt met B12 zoals ontbijtgranen. Om aan je dagelijkse B12 via eieren te komen zou je 200-400 gram eieren per dag moeten eten!
In mensen maken dikke-darm-bacteriën ook B12. Helaas verlaat deze B12 ons lichaam met de ontlasting omdat het hogerop in ons spijsverteringskanaal wordt opgenomen. Dokter Callender heeft aangetoond dat bij vrijwillige vegans met een B12 tekort, hun tekort kan worden opgeheven door hen een waterig extract van hun ontlasting te laten innemen!

Aangeraden dagelijkse hoeveelheid vitamine B12

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 2,8 microgram per dag. Tabletjes van 10 microgram kosten per 120 stuks 2,19 euro. Ik raad aan om dagelijks een tabletje in te nemen.
Bij een aangetoond B12 tekort zijn er tabletjes van 1000 microgram om dagelijks te nemen, per 120 stuks 4,49 euro. Als dit niet werkt dan kan je via de huisarts vitamine B12 injecties krijgen. De meeste mensen kunnen vitamine B12 wel gewoon opnemen. Injecties zijn dan dus niet nodig.

 

Referenties

1. Watanabe F. Vitamin B12 sources and bioavailability. Exp Biol Med (Maywood). 2007 Nov;232(10):1266-74.
2. Levine AS, Doscherholmen A. Vitamin B12 bioavailability from egg yolk and egg white: relationship to binding proteins. Am J Clin Nutr. 1983 Sep;38(3):436-9.
3. Herbert V. Vitamin B-12: plant sources, requirements, and assay. Am J Clin Nutr. 1988 Sep;48(3 Suppl):852-8.
4. Raloff, Janet. Scientists find a soup of suspects while probing milk’s link to cancer. Science News March 28th 2009; Vol.175 #7.

vitamines en plantaardig eten