In een onderzoek van oktober 2001, gepubliceerd in het blad “Circulation” (dit blad is van The Heart Association), schreven de gezondheidszorg professionals van het voedingscomité van de ‘Raad over voeding, lichaamsbeweging en metabolisme’: “Hoewel plantaardige eiwitten een groot deel van het menselijke dieet vormen, zijn de meeste deficiënt in 1 of meer essentiële aminozuren en worden daarom beschouwd als onvolledige eiwitten. “Mijn brief aan de redacteur die deze (vaak geciteerde maar onjuiste) informatie over de toereikendheid van aminozuren in planten corrigeerde, werd gepubliceerd in het juni nummer van Circulation in 2002. In een andere brief van mij in Circulation van november 2002, eiste ik een correctie op deze informatie, maar het hoofd van de voedingscommissie, Dokter Barbara Howard, wilde niet toegeven dat ze ongelijk had en gebruikte hiervoor een onderzoek van ’s werelds toonaangevende expert op het gebied van eiwitten, professor Joe Millward, om haar positie te verdedigen.
Joe Millward, PhD, Professor in menselijke voeding op de University of Surrey (Engeland), analyseerde de gepubliceerde brief van oneenstemming tussen de American Heart Association (AHA) en mij, en hij schreef het volgende naar mij op 10 juli 2003, “Ik dacht dat ik mijn positie duidelijk gemaakt had in mijn gepubliceerde papers. In een artikel dat ik schreef voor de Encyclopedia of Nutrition (Millward DJ. 1998 Protein requirements. Encyclopedia of Nutrition. Academic Press pp 1661-1668) zei ik ‘In tegenstelling tot wat de meesten denken, is het verschil in voedingswaarde tussen plantaardige en dierlijke eiwitbronnen veel moeilijker aan te tonen en minder relevant in menselijke voeding.’ Dit is vrij ver van het standpunt van de AHA, die hier naar mijn mening een foutieve conclusie uit hebben getrokken.” [7]
Ik heb de American Heart Association op de hoogte gebracht van het standpunt van Dr. Millward, echter hebben zij gekozen hier niet op te reageren. Dit terwijl er jaarlijks 1,25 miljoen mensen in Amerika een hartaanval hebben—een vaak dodelijke aandoening die geheel te voorkomen is door een dieet te volgen dat laag is in vet en volledig bestaat uit plantaardige producten, die allemaal alle essentiële aminozuren bevatten in de ideale hoeveelheid voor de mens.