Top

Gezonde voeding zwangerschap

Leefstijlgeneeskunde / Gezonde voeding zwangerschap

                  Gezond zwanger

 

Gezonde voeding zwangerschap

 

Onderstaand artikel is een vertaling van het artikel van dr. Mcdougall over zwangerschap en voeding. Dr. Mcdougall is een Amerikaanse internist die zijn patiënten al 40 jaar helpt door middel van een vetarm onbewerkt plantaardig (= gezond vegan) dieet. Het artikel is vertaald door Wendeline Alderlieste. Dr. Alderlieste is huisarts en heeft een grote interesse in leefstijlgeneeskunde en het onbewerkt plantaardig dieet.

 

De invloed van voeding op de zwangerschap en het kindje

Wat is gezonde voeding voor, tijdens en na de zwangerschap? Hoe vergroot je de kans op een gezond kindje? Wat kan je beter niet eten tijdens de zwangerschap? En hoe kun jij zelf zo gezond mogelijk blijven tijdens de zwangerschap? In het onderstaande artikel geeft dr. Mcdougall aan de hand van wetenschappelijk onderzoek antwoord op deze vragen.

gezonde voeding zwangerschap

Zwangerschap en voeding

Het McDoughall dieet (vetarm onbewerkt plantaardig/gezond vegan dieet) voor zwangerschap.

Dr. Mcdougall: Als dokter en vader van 3 volwassen kinderen en de grootvader van drie opgroeiende kleinzonen (2, 4 en 7), heb ik tientallen jaren het voedingsadvies dat aan jonge gezinnen gegeven wordt, bestudeerd. Er zit een fatale kloof tussen de waarheid over het juiste dieet om een gezond kind te krijgen en het advies dat deze toekomstige ouders te horen krijgen. Het resultaat is dat de droom van het perfecte gezonde kind van de ouders onnodig vernietigd wordt door onvruchtbaarheid, miskramen, doodgeboren kinderen, aangeboren afwijkingen, lastige bevallingen, keizersnedes, failure to thrive, macrosomie, ontwikkelingsachterstanden op lichamelijk, mentaal en emotioneel gebied.

38 jaar geleden, toen ik als huisarts op de suikerplantage op het Grote Eiland van Hawaii werkzaam was, had ik het voorrecht op 100 baby’s op te vangen (zonder er 1 te laten vallen). Het voedingsadvies wat mij geleerd was om te geven, was om een ‘goed gebalanceerd’ dieet te volgen van de 4 voedingshoofdgroepen, met de nadruk op 4 porties zuivel en 3 porties eiwitten (vlees, gevogelte, vis en eieren) op een dag. Weinig van mijn patiënten volgden mijn advies op, omdat het veelal recente geëmigreerde mensen waren, afkomstig uit Japan, China en de Filipijnen, met lage inkomens. Zij aten de traditionele, op rijst gebaseerde, diëten. Dit basis voedsel leidde tot redelijk rustige zwangerschappen en bevallingen.

De laatste 40 jaar zijn dokters en diëtistes erin geslaagd om zwangere vrouwen te overtuigen van een ‘goed gebalanceerd dieet’ en als resultaat hiervan is zwangerschap synoniem geworden aan ziekte. Vrouwen voel zich 9 maanden lang miserabel: dik en vermoeid met chronische maagklachten en obstipatie. Tenminste 1 op de 10 wordt echt heel ziek en ontwikkelt pre-eclampsie, 1 op de 20 ontwikkelt zwangerschapsdiabetes. Te vaak eindigt al dit lijden in een operatieve ingreep en een imperfect kind.

De feiten spreken voor zich:
* Obesitas in de algemene bevolking en zwangere vrouwen, is verdubbeld inde laatste 30 jaar. In de Verenigde Staten heeft tweederde van de bevolking overgewicht en 34 procent is obees. De stijging in incidentie van zwangerschapsdiabetes gaat hand in hand met de toename van type 2 diabetes in de algemene bevolking.
* In 1965 was het percentage keizersneden in de VS 4,5 procent. In 1997 gaat 31,8% van de geboortes door de buikwand van moeder. Zelfs nog erger, in een paar andere ontwikkelde landen, bevallen meer dan de helft van de vrouwen in een operatiekamer. In Brazilië bijvoorbeeld, is het percentage keizersneden 77,2 % voor vrouwen die naar een privé kliniek gaan (1)
* Percentages van aangeboren afwijken, vroeggeboortes en kinderen met een laag geboortegewicht, nemen gestaag toe sinds midden jaren ’80. Aangeboren afwijkingen komen voor bij 3% van de geboortes. Echter, als ontwikkelingsstoornissen meegenomen worden, die pas op latere leeftijd tot uiting komen, dan is het percentage zelfs 10%.

 

Zwangerschap verandert het menselijk dieet niet

Reproductie is het primaire biologische doel van de vrouw. De wetten der natuur dicteren dat ze gedurende deze kritische tijd op haar fysieke, mentale en emotionele best zou moeten zijn. De toegenomen vraag naar voedingsstoffen gedurende zwangerschap, zorgen ervoor dat vrouwen er nog eens 80.000 calorieën en 900 gram eiwitten bij eten ten behoeve van de groei van de baby. Voor de mens, net als andere dieren, blijft de bron van deze voedingsstoffen gelijk, zwanger of niet.
Alle grote populaties van gezonde mensen hebben het gros van hun calorieën uit zetmeelproducten gehaald. Voorbeelden van deze ooit gezonde populaties zijn oa Japanners, Chinezen en andere Aziaten die zoete aardappelen, boekweit en/of rijst aten, de Inca’s in Zuid Amerika die aardappelen aten, de Maya’s en Azteken in Centraal die mais aten en de Egyptenaren in het Midden Oosten die tarwe aten. Vlees maakte amper deel uit van de voedingsstoffen en zuivel bestond niet. Daarom, ondersteunt de wetenschappelijke documentatie over wat de meeste mensen de laatste 13.000 jaar hebben gegeten, overtuigend mijn idee dat het ideale dieet voor zwangere vrouwen gebaseerd is op zetmeelproducten (rijst, mais, aardappelen, bonen etc), met de toevoeging van groene en gele groente en fruit.

 

Obesitas leidt tot keizersnedes

Dr. Robert Roy beargumenteerd in zijn artikel “A Darwinian View of Obstructed Labor”: “Evolutie is eigenlijk de overleving van de meest vruchtbaren” (2) Moeilijke bevallingen zouden natuurlijk uit ons ras geselecteerd worden. Echter in de modern samenleving met vrouwen die het westerse dieet volgen, gaat 1 op de 3 bevallingen niet via de natuurlijke weg. Er moet wel iets groots mis zijn.

Er zijn vele theorieën over de oorzaak hiervan, inclusief luie vrouwen en op geld beluste dokters. Echter, een hiervan is voor de hand liggend: bovenop de zich uitbreidende epidemie van obesitas onder volwassenen, veroorzaakt door hun rijke westerse dieet, leidt hetzelfde voedsel tot te grote baby’s, die niet door het geboortekanaal van hun moeder passen. Hoe groter de moeder, hoe groter de baby en hoe groter het risico op een spoedkeizersnede en letsel voor moeder en kind (3). Voldragen kinderen die 8 tot 12 pond wegen, passeren niet gemakkelijk door hun moeders geboortekanaal, die ingesteld is op kinderen van 5 tot 7 pond. Dokters verwijzen daar eufemistisch naar als ‘kind-pelvis disproportie’ en het resultaat wordt gedefinieerd als ‘niet vorderende bevalling’, hetgeen eindigt in een ‘spoedkeizersnede’.
Hierop anticiperend worden er geplande keizersneden gedaan bij grote baby’s en moeders in slechte conditie. Dit resulteert in kinderen die te vroeg geboren worden. De gemiddelde tijd die en foetus in de baarmoeder doorbrengt is sinds 1992 met 7 dagen teruggelopen. California Watch rapporteerde in februari 2010 dat het aantal vrouwen die overlijden als gevolg van de bevalling sinds 1996 verdubbeld is. Vroeggeboorte heeft effect op longen en brein en doen het risico op infecties en overlijden van pasgeborenen toenemen. Dokters die zich bemoeid hebben met de geboorte, doen weinig goed en richten veel schade aan.

 

Pre-eclampsie is een serieuze ziekte van de zwangerschap

Pre-eclampsie is een verzameling van symptomen, waaronder hypertensie met gegeneraliseerde schade aan de bloedvaten, nieren en lever en komt in 10 procent van de zwangerschappen voor, meestal in het tweede of derde trimester. Deze ziekte is het resultaat van het rijke westerse dieet en komt minder vaak voor bij vrouwen die een dieet volgen dat meer vezels en kalium bevat, beide voedingsstoffen die veel voorkomen in een plantaardig dieet (4, 5).
“The Farm” is een gemeenschap van jonge mensen in Summertown, Tennessee. Leden volgen een veganistisch dieet (geen dierlijke producten) en de resultaten van de zwangerschappen zijn excellent (6). Onder de 776 veganistisch etende moeders kwam maar bij 1 vrouw pre-eclampsie voor. Een wetenschappelijk artikel uit 1987 over The Farm stelde voor dat pre-eclampsie veroorzaakt wordt door de consumptie van ‘fastfood’ (voedsel met een hoog gehalte aan verzadigde vetten) en snelle toename in gewicht onder de zwangere vrouwen. Een veganistisch dieet werd voorgesteld als de oplossing.

 

Ochtendmisselijkheid beschermt de baby tegen vlees

Drs. Samuel M. Flaxman en Paul W. Sherman leggen in hun klassieke artikel “Morning Sickness: A Mechanism for Protecting Mother and Embryo,” uit hoe misselijkheid en braken gedurende het eerste trimester ervoor zorgen dat de zwangere vrouw voeding mijdt die schadelijk zijn voor haar en haar kind. (7) Ongeveer tweederde van de zwangere vrouwen ervaren deze klachten gedurende hun vroege zwangerschap. De vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid lopen minder kans op een miskraam en hebben een hogere kans op overleving van hun kinderen. Hun onderzoek toonde aan dat de aversie het grootst was tegen vlees, vis, gevogelte en eieren. In een analyse van 20 traditionele gemeenschappen waarbij ochtendmisselijkheid geregeld voorkwam en 7 gemeenschappen waarbij het nooit werd gezien, vonden ze dat bij die laatste het significant minder waarschijnlijk was dat dierlijke producten een hoofdbestanddeel vormde van hun voeding en veel waarschijnlijker plantaardige voeding (primair mais) als hoofdbestanddeel. Het reduceren van de inname van giftige chemicaliën die in hoge concentratie in dierlijke producten gevonden worden, zou een van de grootste voordelen zijn van ochtendmisselijkheid.

De grote meerderheid (89 tot 99 procent) van de synthetische chemicaliën, inclusief pesticiden, herbiciden, bouwmaterialen en industrieel afval die bekend staan om het veroorzaken van de toename van infertiliteit, spontane abortussen, recidiverende miskramen en geboortedefecten, komen het lichaam binnen via voedsel. Meer specifiek zijn de voedingsmiddelen met de hoogste concentratie aan chemische contaminatie die middelen die het hoogst in de voedselketen staan, namelijk vlees, gevogelte, vis en zuivelproducten. (8-12) De reden dat deze dierlijke producten de primaire bron van vervuiling zijn is omdat de vetcellen de chemicaliën aantrekken en concentreren, een proces dat bekend staat als ‘bioaccumulatie’. Het consumeren van organisch voedsel zou ook een grote stap voor een schoner lichaam kunnen betekenen.

 

Plantaardige voeding repareert genetische schade

Het menselijk lichaam beschikt over detoxificatie systemen die zich hebben ontwikkeld over de 300 miljoen jaar. Deze beschermen dieren tegen natuurlijke gifstoffen. Dezelfde systemen ontdoen het lichaam van synthetische vervuiling. (13-16) Er is veel gekeken naar het vermogen van plantaardig afgeleid folaat (een wateroplosbare B vitamine, vitamine B 11) om ons DNA te synthetiseren en repareren, vooral gedurende tijden waarin snelle celdeling en groei plaatsvindt, zoals gedurende zwangerschap. In de jaren ’60, werd door onderzoek folaat deficiëntie in de voeding in verband gebracht met ernstige geboortedefecten, vooral die van het zenuwstelsel (bijvoorbeeld spina bifida, open ruggetje). Omdat het westerse dieet een tekort geeft aan folaat (plantaardig voedsel), is er een bijna universeel voedingsadvies om de vruchtbare vrouw dagelijks een supplement te laten nemen met 0.4 mg foliumzuur. (17) In sommige landen proberen ze hieraan te voldoen door granen en meel met deze vitamine te verrijken. Her resultaat is dat er absoluut een reductie te zien is in geboortedefecten, vooral die van het zenuwstelsel. (Folaat is de natuurlijke vorm van deze B vitamine en foliumzuur is de synthetische vorm die gegeven wordt als supplementen).

Een dieet rijk aan plantaardige voeding is ook essentieel voor het maken van sperma van goede kwaliteit. Er is aangetoond dat mannen met een hoge intake aan folaat lagere overall frequentie van verschillende vormen van aneuploide sperma laat zien. (18) Aneuploidie is een conditie waarbij een of enkele chromosomen boven of onder het normale chromosomen aantal zitten en is geassocieerd met geboortedefecten zoals het Down Syndroom. Een afgenomen folaat metabolisme bij moeders is ook geassocieerd met een verhoogd risico op het krijgen van een kind met Down Syndroom. (18)De bottom line is dat een bord vol vlees en zuivel – verstoken van zetmelen, groenten en fruit- een verhoogd risico geeft op genetische schade, hetgeen leidt tot een minder perfecte baby.

 

Prenatale vitaminen compenseren niet voor een slecht dieet

Het verhaal van foliumzuur supplementen is niet alleen maar goed. Het nemen van geïsoleerde geconcentreerde voedingsstoffen in de vorm van pillen of verrijkte voedingsmiddelen creëert een disbalans in voeding die moeder en baby een verhoogd gezondheidsrisico geven. Foliumzuur supplementen zouden het risico op autisme en astma bij het kind kunnen verhogen. (19,20) Bij volwassenen leiden foliumzuur supplementen in de aanbevolen hoeveelheid om geboortedefecten te voorkomen tot een verhoogd risico op hartziekten, kanker en de dood.
Het nemen van ‘prenatale vitaminen’ (supplementen van multivitaminen) is in verband gebracht met ziekte van moeders en geboortedefecten bij baby’s. Bijvoorbeeld, onder de baby’s waarvan de moeder gedurende zwangerschap meer dan 10.000 EH vitamine A per dag namen, wordt geschat dat ongeveer 1 op de 57 kinderen een malformatie had, mede het gevolg van het supplement. (21) Prenatale vitaminen zijn ook geassocieerd met een laag geboortegewicht en congenitale hart defecten. (22-24). (Vitaminen zoals die in planten gevonden worden, zijn nooit giftig).

Het probleem aanpakken met aanbevelingen voor een gezond plantaardig gebaseerd dieet voor mannen en vrouwen, gedurende hun gehele leven, meer dan het forceren van het nemen van supplementen voor een groot deel van de populatie, is de juiste aanpak. Het enige supplement dat ik gedurende de zwangerschap zou aanbevelen is vitamine B12. (tenminste 5 microgram per dag). Daarnaast is het belangrijk voldoende jodium binnen te krijgen. Eventueel in de vorm van kelp (=zeewier).

 

Vis en omega -3 vetzuren beïnvloeden zwangerschap nadelig

Verhalen over de mogelijkheid van hersenschade bij te weinig inname van omega 3 vetzuren (zoals DHA en EPA uit vis) spelen gemakkelijk in op de emoties van mensen, zeker als de verhalen over ongeborenen of kinderen gaan. (25)
Er is geen bewijs dat bij zwangere of zogende vrouwen met een dieet dat voldoet aan de basale plantaardige vetten (n-6 en N-3 vetzuren), een toegenomen intake van DHA vetzuren een positieve invloed zou hebben op het kind. (26) Sterker nog, er is substantieel bewijs dat hogere intake van vetzuren vanuit vis nadelige invloed kan hebben tijdens de zwangerschap voor zowel moeder als kind. Het eten van vis kan zorgen voor een verlate geboorte, een toegenomen geboortegewicht, hetgeen resulteert in een toename in geboorteletsel en keizersneden. (27-31) Er is ook een toename in kindsterfte in visetende populaties. (29,30) Het nemen van visoliën gedurende de zwangerschap kan hypertensie bij de vrouw veroorzaken. (32) In 1 studie resulteerde het geven van visolie supplementen bij zogende moeders in kinderen (7-jaar oude jongetjes) met een hogere bloeddruk, gewicht en lagere fysieke activiteit. (33)

Mochten de bovenstaand bevindingen niet voldoende zijn om in verwachting zijnde ouders weg te houden bij vis en zeevruchten, houdt er dan ook rekening mee dat vis de primaire bron is van methylkwik wat in de lichamen van zwangere vrouwen wordt gevonden. Kwik vergiftiging van het brein resulteert in motore dysfunctie, geheugenverlies en leerproblemen, evenals depressief gedrag. (34) Zelfs lage doseringen kunnen schade veroorzaken aan het zich ontwikkelende brein van de foetus. (35)Het op 28 januari 2008 uitgebrachte artikel in de New York Times rapporteerde dat 6 stukjes sushi van de meeste restaurants en winkels meer dan 49 microgram kwik bevatte. Dit kwikgehalte baart de FDA en EPA zorgen.

 

Calcium en eiwitten zijn populaire reclame woorden

Zelfs na het leren over de gevaren van het verkiezen van vlees en zuivelproducten boven zetmeelproducten, staan ouders perplex vanwege alle verkeerde informatie die ze altijd kregen, onder andere over de noodzaak van vlees en zuivel om aan voldoende eiwitten en calcium te komen, zeker de ongeborenen. Dit is informatie verspreid door de industrie, die alleen maar ontworpen is om hun producten te verkopen en niet op waarheid gebaseerd. Planten leveren voldoende hoeveelheden eiwitten en calcium voor de groei van spieren en het skelet van de grootste zoogdieren, zoals de olifant, het nijpaard, de giraf, paard en koe. Je kan veilig aannemen dat er voldoende hoeveelheden van deze beide voedingsstoffen in groente zitten om ons, kleine mensen, samen met hun zich ontwikkelende baby’s, te laten groeien. Zonder de risico’s die hierboven beschreven staan.

 

Vechten voor een gezonde zwangerschap

Het krijgen van een gezonde baby en een gezonde moeder zijn niet simpelweg een kwestie van geluk. Idealiter zou het plannen van een gezin lang voor conceptie moeten starten. Geschat wordt, vanwege de grote hoeveelheden voedsel die tijdens de vroege groeijaren geconsumeerd wordt, dat 50 procent van de levenslange blootstelling aan pesticiden, zich voordoet tijdens de eerste vijf levensjaren (36) Dus, geef je kinderen goed te eten, in het belang van je kleinkinderen. Indien mogelijk is het aan te raden om overtollig vet kwijt te raken lang voor de conceptie. Op deze manier worden verontreinigende, in vet oplosbare stoffen geëlimineerd. (37,38) Dit is vooral goed wanneer het dieet waarmee je afvalt vrij is van vervuilende stoffen en vol zit met zetmelen, fruit en groente, en nog beter, wanneer het organisch geteeld is.

Tabak, alcohol, koffie, medicatie en drugs staan erom bekend dat ze moeder en baby schaden, dus deze dienen allen vermeden te worden. Zon (voor vitamine D en meer) en matige beweging maken het Mc Dougall Program for Pregnancy compleet. Met als fundament een zetmeel gebaseerd dieet – hetgeen een morele en professionele verplichting zou moeten zijn voor alle dokters en diëtisten om hun patiënten aan te leren – zijn de kansen uitstekend om elke ouders’ droom waar te maken: een perfecte baby.

 

 

 

 

Zwangerschapsdiabetes/zwangerschapssuiker en koolhydraatarme diëten

Koolhydraatarme voeding tijdens de zwangerschap is gevaarlijk!

Dit stukje hoort niet bij het artikel van dr. Mcdougall. Wanneer ik tijd heb, zal ik hier een uitgebreider artikel over schrijven. Ik wil er echter alvast wat over kwijt. Een vriendin van mij was laatst zwanger en de verloskundige had haar in het laatste trimester aangeraden om koolhydraatarm te eten om zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker) te voorkomen. Zwangerschapsdiabetes komt namelijk vaak voor in dit trimester. Ik schrok hiervan! Dit advies zou absoluut niet gegeven mogen worden! Mijn vriendin had daarnaast helemaal niet het risicoprofiel van iemand die een verhoogde kans heeft op zwangerschapsdiabetes/zwangerschapssuiker.

 

Zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker) in Nederland

Diabetes mellitus (suikerziekte) die zich in de tweede helft van de zwangerschap ontwikkelt, wordt zwangerschapsdiabetes genoemd. De prevalentie is ongeveer 3 tot 6% van alle zwangerschappen. 39 De meeste vrouwen (> 80%) met zwangerschapsdiabetes kunnen met een dieet alleen worden behandeld. Een ander deel wordt behandeld met insuline. Ongeveer 50% van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt diabetes mellitus in de volgende 5 jaar.

 

Het ketogeen dieet/ koolhydraatarme dieet tijdens de zwangerschap en wetenschappelijk onderzoek

Tegenwoordig krijgt iedereen zomaar een koolhydraatarm dieet/een ketogeen dieet aanbevolen. Zoals velen die mij volgen al weten, heeft dit gezondheidsnadelen op de lange termijn. Tijdens de zwangerschap is er echter direct een risico! Begin hier dus alsjeblieft niet mee! Tijdens de zwangerschap gaat het niet alleen om jouw lichaam. Elke moeder wilt het beste voor haar kindje. Wanneer een verloskundige iets zegt volgen de meeste ouders dit al snel op (logisch, want zij denken dat zij er verstand van heeft (en zijzelf natuurlijk ook)). Het advies van mensen die dit aanraden is NIET gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en dat gaat het nooit worden. Wetenschappelijk onderzoek bij zwangeren vrouwen om te kijken of koolhydraatarme diëten zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker) kunnen verlagen is namelijk niet ethisch! Dit is niet een dieet wat hele populaties lange tijd hebben gegeten. Daarbij zijn er onderzoeken gedaan bij dieren en die laten een schadelijk effect zien op de foetus (het ongeboren kindje). Om die reden ga je het dus niet even testen op zwangere vrouwen.

De feiten op een rijtje:

-Er is nooit bewezen dat koolhydraatarme diëten/ketogeen diëten de kans op zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker) kunnen verlagen.

Sterker nog:
-Het Koolhydraatarm dieet/ ketogeen dieet/het keto dieet is NIET bewezen veilig te zijn voor het ongeboren kindje.
-Uit onderzoek bij dieren blijkt dat een koolhydraatarm dieet/ketogeen dieet /het keto dieet SCHADELIJK is voor de foetus (het ongeboren kindje).
-Tegenwoordig weten we uit onderzoek dat schade in de vaten mogelijk al tijdens de zwangerschap van de moeder ontstaat. We weten uit onderzoek bij volwassenen dat een koolhydraatarm dieet schadelijk is voor de vaten. Daarbij weten we uit onderzoek dat het eten van volkoren granen tijdens de zwangerschap het kindje op latere leeftijd minder kans geeft op hart- en vaatziekten. Mensen die het advies krijgen koolhydraatarm te gaan eten, laten hun volkoren granen staan.

Ga alsjeblieft niet experimenteren met diëten tijdens de zwangerschap die niet bewezen veilig te zijn (gebruik pubmed). En natuurlijk vooral niet als er aanwijzingen zijn dat dit niet zonder risico is, zoals bij het koolhydraatarme dieet.

 

Zwangerschapsdiabetes dieet

We weten dat de risico’s voor het krijgen van diabetes (suikerziekte) hetzelfde zijn als het risico voor het krijgen van zwangerschapsdiabetes (m.n. overgewicht/obesitas). We weten ook dat de oorzaak van zwangerschapssuiker een verhoogde insulineresistentie is. Insulineresistentie wordt veroorzaakt door vet in cellen waar het niet thuis hoort. Klik hier voor een volledig artikel over suikerziekte. Uit onderzoek blijkt dat een onbewerkt plantaardig dieet suikerziekte in veel gevallen kan voorkomen en vaak ook kan genezen. Dit dieet pakt de oorzaak aan, namelijk de insulineresistentie. Daarnaast is dit dieet veilig, mits je ervoor zorgt dat je voldoende vitamine B12 en jodium binnenkrijgt. Klik hier voor een volledige beschrijving van het onbewerkt plantaardig dieet.

 

Zwangerschap en voedingssupplementen

Tot slot wil ik toevoegen: neem tijdens de zwangerschap ALTIJD vitamine B12 in. Zorg daarbij dat je ook voldoende jodium binnenkrijgt. Dit kan in de vorm van een kelp (zeewier) tabletje. Veel mensen die onbewerkt plantaardig gaan eten, eten namelijk vaak geen dingen meer waar jodium aan is toegevoegd. Dit is erg belangrijk voor een goede ontwikkeling van het kindje.

 

Het onbewerkt plantaardige dieet voor, tijdens en na de zwangerschap

Het is goed om al voor de zwangerschap te beginnen. Wanneer je gezond vegan eet, krijg je ook genoeg foliumzuur binnen. Dit is dan buiten het detox effect erg goed om de kans op een gezond kindje te vergroten. Daarnaast kan het onbewerkt plantaardig dieet de vruchtbaarheid vergroten.

 

Referenties:

1) Rebelo F, da Rocha CM, Cortes TR, Dutra CL, Kac G. High cesarean prevalence in a national population -based study in Brazil: the role of private practice. Acta Obstet Gynecol Scand. 2010 Jul;89(7):903-8.
2) Roy RP. A Darwinian view of obstructed labor. Obstet Gynecol. 2003 Feb;101(2):397-401.
3) Ju H, Chadha Y, Donovan T, O’Rourke P. Fetal macrosomia and pregnancy outcomes. Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2009 Oct;49(5):504-9.
4) Frederick IO, Williams MA, Dashow E, Kestin M, Zhang C, Leisenring WM. Dietary fiber, potassium, magnesium and calcium in relation to the risk of preeclampsia. J Reprod Med. 2005 May;50(5):332-44.
5) Qiu C, Coughlin KB, Frederick IO, Sorensen TK, Williams MA. Dietary fiber intake in early pregnancy and risk of subsequent preeclampsia. Am J Hypertens. 2008 Aug;21(8):903-9. Epub 2008 Jul 17.
6) Carter JP, Furman T, Hutcheson HR. Preeclampsia and reproductive performance in a community of vegans. South Med J. 1987 Jun;80(6):692-7.
7) Flaxman SM, Sherman PW. Morning sickness: a mechanism for protecting mother and embryo. Q Rev Biol. 2000 Jun;75(2):113-48.
8) Duarte-Davidson R, Jones KC. Polychlorinated biphenyls (PCBs) in the UK population: estimated intake, exposure and body burden. Sci Total Environ. 1994 Jul 11;151(2):131-52.
9) Patandin S, Lanting CI, Mulder PG, Boersma ER, Sauer PJ, Weisglas-Kuperus N. Effects of environmental exposure to polychlorinated biphenyls and dioxins on cognitive abilities in Dutch children at 42 months of age. J Pediatr. 1999 Jan;134(1):33-41.
10) Schecter A, Wallace D, Pavuk M, Piskac A, Papke O. Dioxins in commercial United States baby food. J Toxicol Environ Health. 2002 Dec 13;65(23):1937-43.
11) Duarte-Davidson R. Polychlorinated biphenyls (PCBs) in the UK population: estimated intake, exposure and body burden. Sci Total Environ. 1994 Jul 11;151(2):131-52.
12) Liem AK. Exposure of populations to dioxins and related compounds. Food Addit Contam. 2000 Apr;17(4):241-59.
13) Hanausek M, Walaszek Z, Slaga TJ. Detoxifying cancer causing agents to prevent cancer. Integr Cancer Ther. 2003 Jun;2(2):139-44.
14) Smith TJ, Yang CS. Effect of organosulfur compounds from garlic and cruciferous vegetables on drug metabolism enzymes. Drug Metabol Drug Interact. 2000;17(1-4):23-49. January 2011 The McDougall Newsletter Volume 10, Issue 1
15) Smith TJ. Mechanisms of carcinogenesis inhibition by isothiocyanates. Expert Opin Investig Drugs. 2001 Dec;10(12):2167-74.
16) Furst A. Can nutrition affect chemical toxicity? Int J Toxicol. 2002 Sep-Oct;21(5):419-24.
17) U.S. Preventive Services Task Force. Folic acid for the prevention of neural tube defects: U.S. Preventive Services Task Force recommendation statement. Ann Intern Med. 2009 May 5;150(9):626-31.
18) Young SS, Eskenazi B, Marchetti FM, Block G, Wyrobek AJ. The association of folate, zinc and antioxidant intake with sperm aneuploidy in healthy non-smoking men. Hum Reprod. 2008 May;23(5):101422.
19) Whitrow MJ, Moore VM, Rumbold AR, Davies MJ. Effect of supplemental folic acid in pregnancy on childhood asthma: a prospective birth cohort study. Am J Epidemiol. 2009 Dec 15;170(12):1486-93.
20) Beaudet AL, Goin-Kochel RP. Some, but not complete, reassurance on the safety of folic acid fortification. Am J Clin Nutr. 2010 Dec;92(6):1287-8.
21) Rothman KJ, Moore LL, Singer MR, Nguyen US, Mannino S, Milunsky A. Teratogenicity of high vitamin A intake. N Engl J Med. 1995 Nov 23;333(21):1369-73.
22) Poston L, Briley AL, Seed PT, Kelly FJ, Shennan AH; Vitamins in Pre-eclampsia (VIP) Trial Consortium. Vitamin C and vitamin E in pregnant women at risk for pre-eclampsia (VIP trial): randomised placebo-controlled trial. Lancet. 2006 Apr 8;367(9517):1145-54.
23) Smedts HP, de Vries JH, Rakhshandehroo M, Wildhagen MF, Verkleij-Hagoort AC, Steegers EA, Steegers-Theunissen RP. High maternal vitamin E intake by diet or supplements is associated with congenital heart defects in the offspring. BJOG. 2009 Feb;116(3):416-23.
24) Yuskiv N, Honein MA, Moore CA. Reported multivitamin consumption and the occurrence of multiple congenital anomalies. Am J Med Genet A. 2005 Jul 1;136(1):1-7.
25) Hibbeln JR, Davis JM, Steer C, Emmett P, Rogers I, Williams C, Golding J. Maternal seafood consumption in pregnancy and neurodevelopmental outcomes in childhood (ALSPAC study): an observational cohort study. Lancet. 2007 Feb 17;369(9561):578-85.
26) http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=10490&page=471
27) Olsen SF, Osterdal ML, Salvig JD, Weber T, Tabor A, Secher NJ. Duration of pregnancy in relation to fish oil supplementation and habitual fish intake: a randomised clinical trial with fish oil. Eur J Clin Nutr. 2007 Feb 7;
28) Olsen SF, Hansen HS, Sorensen TI, Jensen B, Secher NJ, Sommer S, Knudsen LB. Intake of marine fat, rich in (n-3)-polyunsaturated fatty acids, may increase birthweight by prolonging gestation. Lancet. 1986 Aug 16;2(8503):367-9.
29) Ju H, Chadha Y, Donovan T, O’Rourke P. Fetal macrosomia and pregnancy outcomes. Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2009 Oct;49(5):504-9.
30) Joensen F, Olsen SF, Holm T, Joensen HD. Perinatal deaths in the Faroe Islands during 1986-95. Acta
January 2011 The McDougall Newsletter Volume 10, Issue 1 Obstet Gynecol Scand. 2000 Oct;79(10):834-8.
31) Olsen SF, Samuelsen S, Joensen HD. A clinico-pathological classification of perinatal deaths in the Faroe Islands. Br J Obstet Gynaecol. 1995 May;102(5):389-92.
32) Olafsdottir AS, Skuladottir GV, Thorsdottir I, Hauksson A, Thorgeirsdottir H, Steingrimsdottir L. Relationship between high consumption of marine fatty acids in early pregnancy and hypertensive disorders in pregnancy. BJOG. 2006 Mar;113(3):301-9.
33) Asserhøj M, Nehammer S, Matthiessen J, Michaelsen KF, Lauritzen L. Maternal fish oil supplementation during lactation may adversely affect long-term blood pressure, energy intake, and physical activity of 7-year-old boys. J Nutr. 2009 Feb;139(2):298-304.
34) Johansson C, Castoldi AF, Onishchenko N, Manzo L, Vahter M, Ceccatelli S. Neurobehavioural and molecular changes induced by methylmercury exposure during development. Neurotox Res. 2007 Apr;11 (3-4):241-60)
35 Cace IB, Milardovic A, Prpic I, Krajina R, Petrovic O, Vukelic P, Spiric Z, Horvat M, Mazej D, Snoj J. Relationship between the prenatal exposure to low-level of mercury and the size of a newborn’s cerebellum. Med Hypotheses. 2010 Dec 30.
36) Weiss B, Amler S, Amler RW Pesticides. Pediatrics. 2004 Apr;113(4 Suppl):1030-6.
37) Pelletier C, Imbeault P, Tremblay A Energy balance and pollution by organochlorines and polychlorinated biphenyls. Obes Rev. 2003 Feb;4(1):17-24.
38) Imbeault P, Chevrier J, Dewailly E, Ayotte P, Despres JP, Mauriege P, Tremblay A. Increase in plasma pollutant levels in response to weight loss is associated with the reduction of fasting insulin levels in men but not in women. Metabolism. 2002 Apr;51(4):482-6.

gezonde zwangerschap